18-åring lurade köpare på Blocket

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-01

Tog betalt för varor som han aldrig levererade

Här på blocket.se annonserade 18-åringen ut prylar till försäljning och tog betalt för men skickade aldrig några prylar.

18-åringen annonserade ut prylar till försäljning på Blocket. Köparna betalade in över 182 000 kronor på hans konto. Men några varor fick de aldrig.

Den nu 18-årige göteborgaren satte i system att lura folk på pengar genom att lägga ut falska affärer på Blocket. Ett flertal personer runt om i landet har sammanlagt betalat drygt 182 000 kronor till 18-åringen. Ingen av dem har sedan sett röken av de inköpta prylarna.

Köparna anmälde bedrägeriet till polisen som startade en utredning. I februari i år anhölls 18-åringen, som lyckats lura ett stort antal personer under de nio månader bedrägeriet pågick. Han häktades senare och åtalas nu för grovt penninghäleri.

Blocket samarbetar man med polisen för att avslöja bedrägerier på sajten. Oftast rör det sig om stöldgods som säljs eller som i det här fallet; säljare som inte levererar varorna trots att de fått betalt.

– Vi ser mycket allvarligt på den här typen av händelser. Det är kriminellt och vi vill inte ha det på vår marknadsplats, säger Jesper Lilliesköld, ansvarig för kundsäkerheten på Blocket.

Utöver lurendrejerierna på Blocket ska 18-åringen även ha tagit falska sms-lån genom att uppge två tjejers mobilnummer och sedan ta lånen i deras namn. På så vis kom han över 23 550 kronor som de två tjejerna sedan stod som återbetalningsskyldiga till.

Samtidigt misstänks 18-åringen för flera andra grova brott. En rättegång mot honom pågår nu vid Nacka tingsrätt där han står åtalad för bland annat rån och misshandel.