SMHI: Snö hela helgen

Publicerad 2012-03-31

Glöm våren. Utsikterna för sol och värme är få, lördagens snöoväder och kyla håller i sig hela helgen.

– Det är ett bakslag, men vi har länge haft temperaturer som legat över normaltemperaturen, säger meteorologen Lovisa Andersson vid SMHI.

Prognosen för resten av dagen visar inte direkt på några vårtecken.

– Vi har ett snöfall som sträcker sig från Uppland och Sörmland. Det kommer under dagen att passera vidare mot Vättern och Vänern i Götalandsområdet på väg söderut ner mot Östersjölandskapet.

Snö på marken

Den som hade planerat att sätta på sina sommardäck i morgon, får tänka om. Snöovädret kommer att dra söder över landet under dagen och på sina håll kan det till och med lägga sig på marken.

– Det har redan blivit upp mot ett par centimeter i Uppland, där snön lagt sig på sina håll. Det är på väg söderut, kan väl bli ett par centimeter främst längst med ostkusten, säger Lovisa Andersson.

Ingen vår i sikte

Under natten kommer molnen att skingras och temperaturerna att falla på på sina håll och landa på ett par minusgrader. Men våren kommer att stå tillbaka hela helgen, i morgon väntas snöbyar för hela Norrland. Men även Götaland och Svealand kommer att få en del snö. Meteorologens prognos lovar inte heller något vårväder i påskveckan.
– Det är temperaturer som ligger strax under det normala. Men det är kanske mer normalt aprilväder.