01.37 tog Malkolms resa slut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-17

Svensken omkom på Titanic – men vad hände med hans 8 000 dollar?

GÖTEBORG. Bitter och besviken gick Malkolm Johnson, 33, ombord på Titanic.

Han hade inte fått köpa sitt föräldrahem i Småland.

I strumporna hade han sytt in dollarsedlar motsvarande 8 000 kronor.

När hans livlösa kropp bärgades ur havet var han barfota i stövlarna och pengarna försvunna.

Malkolms fickur stannade på 01.37 när det iskalla havsvattnet trängde in i urverket. Då hade det gått två timmar sen kollisionen med isberget. Det dröjde ytterligare 43 minuter innan Titanic, världens säkraste fartyg, sjönk.

Malkolm var svenskamerikan och hade drivit ett betongföretag i Minnesota.

– Han hade lyckats väldigt bra. Men han ville hem, säger Claes-Göran Wetterblom, författare och etnolog som skrivit flera böcker om Titanic.

Malkolm föddes 1879 i Klevshult i Småland. Pappan var hemmansägare och drev gästgiveri. Han dog bara 47 år gammal. Då hade Malkolm hunnit fylla fyra. Ett par år senare gifte mamman om sig.

Det var styvpappan som sa nej när Malkolm kom hem och ville köpa den gård han vuxit upp på.

Organiserad resa

Malkolm skulle egentligen ha rest tillbaka till Amerika med ett annat fartyg. En kolstrejk i England tvingade rederiet White Star Line att boka om. Till Titanic.

– Emigranterna löste biljett för hela resan: båt, tåg, uppehälle. Det var genomorganiserat, säger Claes-Göran Wetterblom.

Malkolm delade hytten i tredje klass med Oskar Hedman, 26. En skakning i båten väckte dem. Hade det inte varit för uppståndelsen utanför hade de somnat om. I kaoset på däck tappade de bort varandra.

– Malkolm var ordentligt klädd. Det tyder på att han inte lämnade hytten i all hast, säger Claes-Göran Wetterblom.

Oskar Hedman lyckades hoppa ner i en livbåt och överlevde.

Malkolm hann få på sig en flytväst. Korkplattor på fram- och baksidan gjorde att han flöt upprätt i vattnet. Men kylan blev för svår. Han dog innan räddningen hann fram. Kroppen bärgades några dagar senare av fartyget Mackay-Bennet. Hans tillhörigheter stoppades i en tygpåse:

Fickuret, biljetten, bagagekvittot, bordsbiljetten, hans hälsokort, en ring, fotografier, mynt.

Men strumporna med dollarsedlarna var försvunna.

Fick inget svar

Brodern Vilhelm, som var snickarmästare, hade hjälpt Malkolm att dölja sedlarna i strumporna. Han skrev till UD och bad om hjälp. Konsulatet i New York vände sig till rederiet. Först efter flera påstötningar kom svaret:

“Strumporna följde inte med Mackay-Bennet in. På Mackay-Bennet blev varje klädespersedel noggrant undersökt, till och med foder på jackor och västar sprättades upp i sökandet efter gömda värdeföremål och papper. Kropparna vaktades till dess de kläddes av. Vi tror knappast att det är möjligt att något i en persons strumpor kan ha förbisetts.”

Kan ha stulits

Uret och de andra föremålen i tygpåsen skickades till Malkolms familj i Sverige 1913. I slutet av maj säljs de i Stockholm av Bukowski. Intendent Erik Ingare på auk

tionsfirman tror att Malkolms sparkapital stals på räddningsfartyget.

– Det är rimligt att pengarna försvann när han bärgades. Han hade ju dessutom redan växlat till dollar.

Utropspriset för Malkolms vattenskadade fickur är satt till 75 000-100 000 kronor.

ANNONS