Experten: Klar förbättring för prinsen

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2014-01-14

Förra året snubblade Carl Philip på siffrorna när han talade vid idrottsgalan.

Men i år steg talaren i prinsen ut på scenen.

– Han hämtar hem det bra efter missen, säger retorikexperten Elaine Eksvärd. 

Under förra årets idrottsgala var Carl Philip ingen talare när han skulle presentera 2013 års Jerringpristagare. Siffrorna hopade sig och kom ut helt fel när han skulle presentera pristagaren Lisa Nordén.

– Med 38,5 av rösterna. Med de totala 3900...90...5 av rösterna går till Lisa Nordén, sa prins Carl Philip vid Idrottsgalan på SVT förra året.

I år var det helt annorlunda.

”Visade självdistans”

Prinsen kom ut på scen, rak i rygg och höll sitt tal utan att staka sig.

– Det är bra att han hämtar hem det. Han har gjort en klar förbättring från förra året. Han tog inte risken att nämna några siffror den här gången, det är smart, säger Elaine Eksvärd, retorikexpert till Aftonbladet.

Och prinsen kostade även på sig att skämta om sin egen misslyckade insats.

”Men jag vet hur det är känns när man inte lyckas. Det gäller både när jag kör ur i en STCC-tävling eller när ett tal på en viss idrottsgala inte blir som jag tänkt mig.”

– Han berättar om två incidenter i sitt liv och jag tycker att det visar på självdistans, något som publiken ofta gillar och där fick han också applåder, säger Elaine Eksvärd.

”Han har retoriktränat”

Hon tycker att prinsens tal var högtidligt och bra utifrån prinsens förutsättningar.

– Det kan inte varit helt lätt stå bredvid den klämkäcka personen, säger Elaine Eksvärd om Radiosportens Christian Olsson.

Retorikexperten ger prinsen Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus för sitt galatal.

– Han skulle kunna få en femma om han inte låter som att han pratar från ett manus, men han hade bra ögonkontakt. Men han hade inte gjort orden till sina egna. Det ska låta som att det kommer från hjärtat och inte från något manus. Jag tror att han har retoriktränat.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska PR-kvinnan Christina Saliba vara den som hjälpt prinsen med medieträningen.

– Jag har ingen kommentar. Du får vända dig till hovet, säger hon till Aftonbladet.

Från hovets håll låter det:

– Hur vi går in och arbetar är inget som vi går in på. Vi brukar aldrig diskutera hur vi arbetar internt, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid Hovet. 

Följ ämnen i artikeln