Hon får inte sörja sin döde make

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2013-11-15

Migrationsverket nekar inresa

Vänsterpolitikern Abdirahim Hassan dödades i den somaliska staden Mogadishu i slutet av augusti. Men hans somaliska fru får inte komma till Sverige och sörja sin make. Det har Migrationsverket beslutat.

– Migrationsverket agerar inhumant och jag har vädjat till dem att låta henne få komma till Sverige, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

Det var i augusti i år som den 24-åriga vänsterpartisten Abdirahim Hassan sköts till döds i ett uppmärksammat skottdrama i Mogadishu, Somalia. Hans uppdrag var att i ett projekt finansierat av Sida sprida demokrati i landet och reste tillsammans med Vänsterpartiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh. Efter en föreläsning på universitetet i staden, prejades bilen de färdades i av vägen och flera män hoppade ur och började skjuta. Abdirahim Hassan och en somalisk säkerhetsvakt dödades, medan Ann-Margarethe Livh sköts i bröstet men överlevde.

"Vi mår alla dåligt"

Nu vill Abdirahim Hassans fru, Ayan Abdullahi Abdi, resa till Sverige för att tillsammans med Abdirahims bror och övrig släkt sörja hans död.

– Vi mår alla dåligt av det som skett och Ayan behöver komma hit för att få träffa oss, Ann-Margarethe och alla andra inom vänsterparitet som min bror umgicks mycket med, säger Ilyas Hassan, bror till Abdirahim.

Men Migrationsverket vill inte godkänna Ayans besöksvisum.

– De tror att hon ska vilja stanna i Sverige och söka permanent uppehållstillstånd men hade hon velat bo här hade hon ju flyttat hit innan min bror dog, säger Ilyas Hassan.

Enligt honom har Ayan aldrig haft några planer att flytta till Sverige eftersom hon studerar och har hela sin släkt i Somalia.

Vädjar i brev

Både Ann-Margarethe Livh och Jonas Sjöstedt har i brev vädjat till Migrationsverket att låta Ayan få komma på besök till Sverige. Ann-Margarethe Livh beskriver i brevet att beslutet att inte låta Ayan besöka Sverige är inhumant. Vidare skriver hon att behovet att få träffa Ayan är stort men att hon inte kan resa till Somalia på grund av risken att utsättas för nytt våld. Jonas Sjöstedt menar att det finns starka humanitära skäl att bevilja besöksvisum.

– En svensk man har mördats under sitt uppdrag för sitt riksdagsparti. Det är väldigt rimligt att hans fru får besöka hans anhöriga, säger Jonas Sjöstedt.

Även familjens advokat, Sten De Geer, tycker att Migrationsverkets beslut är magstarkt.

– Han har blivit mördad när han tjänstgjorde för svenska staten och att då neka änkan ett besök är anmärkningsvärt, säger han.

Hoppas på att de ändrar sig

Migrationsverket kan inte inte uttala sig i det enskilda fallet men menar att Somalia är ett land som just nu kräver en mycket stark återvändandeavsikt. Migrationsverket måste alltså ha garantier på att personen från Somalia som vill besöka Sverige har för avsikt att återvända till sitt hemland.

– Besök som varar i mindre än tre månader beslutas enligt viseringskodex som är en EU förordning för alla medlemmar i schengensamarbetet. För medborgare från vissa länder, till exempel Somalia, ställs det just nu stora krav för besök, säger Daniel Antesson, expert på viseringsfrågor hos Migrationsverket. 

Migrationsverkets beslut att inte låta Ayan besöka Sverige är nu överklagat till Migrationsdomstolen i Göteborg.

– Nu kan vi bara hoppas på att de fattar ett annat beslut, säger Ilyas Hassan.