G7:s utrikesministrar snackar Kinataktik

Grim Berglund/TT

Publicerad 2021-05-04

G7:s utrikesministrar på möte i Lancaster house i London. Från vänster första raden: EU:s utrikeschef Josep Borrell, brittiske utrikesministern Dominic Raab, USA:s utrikesminister Antony Blinken. Andra raden: Tysklands utrikesminister Heiko Maas, Japans dito Motegi Toshimitsu och Kanadas utrikesminister Marc Garneau. Raden längst bak: Italiens utrikesminister Luigi Di Maio och Frankrikes Jean-Yves Le Drian.

För första gången sedan coronapandemins utbrott möts utrikesministrarna i G7 på ett fysiskt plan. Representanter för de ledande industrinationerna som ingår i gruppen möts i centrala London i palatset Lancaster house.

Huvudämne för de första diskussionerna uppgavs vara försök att finna en gemensam hållning gentemot stormakten Kina, som inte ingår i gruppen.

Tonen hade redan satts av USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett möte med den brittiske kollegan Dominic Raab på måndagen. Blinken sade då att meningen inte är att trycka ned Kina, men att understryka vikten av internationella lagar och regler.

I G7 ingår förutom USA och årets värdland Storbritannien även Tyskland, Japan, Italien, Kanada och Frankrike, samt en representant för EU. Ländernas stats- och regeringschefer ses i Cornwall i England den 11-13 juni.