Trumps budskap till kvinnorna: ”Era makar ska tillbaka till jobbet”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

President Donald Trump levererade på nattens kampanjmöte i Michigan ett föråldrat budskap till amerikanska kvinnor.

_ Era makar, de vill gå tillbaka till jobbet, eller hur? Vi kommer att se till att era makar kan återvända till sina arbeten, sa presidenten.

Donald Trump har haft svårt att få stöd av kvinnliga väljare och opinionsundersökningar visar att presidenten släpar efter den demokratiska kandidaten Joe Biden. Under nattens kampanjmöte, i delstaten Michigan, hävdade Trump att han ”räddar villaförorterna” och sålde in sig själv som kandidaten för kvinnliga väljare i förorten då han får ”männen tillbaka till jobbet” och ” barnen tillbaka till skolan”.

Presidentens fokus på mäns återgång till arbete till trots har pandemin påverkat kvinnors arbetssituation mer.

Trump under kampanjmötet i Michigan.
Foto: Nicole Hester / TT NYHETSBYRÅN
Trump under kampanjmötet i Michigan.

Enligt IMF, Internationella valutafonden, har lågkonjunkturen som fördjupats till följd av pandemin, drabbat kvinnor mer än män. Detta då jobben som försvunnit är inom sektorer där kvinnor är överrepresenterade.

En rapport från McKinsey & Company och Leanin.org visade att en av fyra amerikanska kvinnor överväger att trappa ner sin karriär eller helt lämna arbetslivet, delvis på grund av de krav som pandemin har ställt på arbetande mödrar.

De senaste månaderna har presidenten öppet vädjat om stöd från dem han kallar ”Amerikas hemmafruar i förorten”. Samtidigt har han ofta använt ett sexistiskt och förnedrande språk när han hänvisar till kvinnorna i politiken, som politiska motståndare som Hillary Clinton, Vita husets talman Nancy Pelosi och den demokratiska vice presidentkandidaten Kamala Harris.

I natt kampanjade även Joe Biden, demokraten var på plats i Georgia -  en delstat som republikanerna vunnit sedan 1992 men där det nu enligt opinionsmätningarna ser ut att kunna bli en jämn kamp.

Biden gick hårt åt den republikanska presidenten i sitt tal. Bland annat beskrev han Trump som en “charlatan” och “falsk populist”.

– Sådana dyker upp när nationen drabbas som hårdast och vi är som mest utsatta. Aldrig för att lösa någonting. Alltid för att gynna sig själva, sa Biden.

 

PODD USA-valet: Kan man lita på mätningarna?

Aftonbladet Daily med experten Karin Nelsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: