Rapporter om kaninpest i Halland

Josefin Silverberg/TT

Publicerad 2020-08-05

Ovanligt stora mängder av vildkanin kan leda till utbrott av kaninpest och kaningulsot, varnar länsstyrelsen i Halland. Arkivbild.

2020 kan bli ett tufft år för kaniner. I Halland varnar länsstyrelsen för att det finns risk för kaninpest och kaningulsot till följd av att stammen av vildkanin är stor i år.

Tidigare i sommar gick länsstyrelsen i Halland ut med en varning och uppmanade kaninägare att vara försiktiga. Detta eftersom att det är ovanligt stora stammar av vildkaniner och det finns risk för ett utbrott av kaninpest och kaningulsot. Sjukdomen skiljer sig från harpest eftersom den inte smittar människor.

Oftast märker man av utbrottet genom att många kaninkadaver hittas. Hallandsposten har rapporterat om hur flera förskolor dagligen hittat döda djur som de måste plocka bort innan barnen kan gå ut och leka på gården. Kommunens teknik- och fritidsförvaltning skjuter av kaniner för att minska stammen.

– Vi har fått in flera rapporter från Halmstad, däremot har vi inte fått in några djur. Tittar man på djuren kan man ställa en ganska säker diagnos i och med att de får så karakteristiska förändringar, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Vaccin finns

Kaninernas ögon och huden kring ögonen svullnar upp när djuret insjuknar i kaninpest. Det är svårt att skydda sina tamkaniner mot sjukdomen, kaninpest kan smitta bland annat via stickande insekter och gulsoten via viruspartiklar som ägarna bär med sig till exempel på sina skor.

– Vi rekommenderar att man vaccinerar sina kaniner mot båda sjukdomarna eftersom det är svårt att skydda dem annars. Det är klokt att vaccinera även de kaniner som bara är inomhus, säger Henrik Uhlhorn.

Stort utbrott 2012

Vissa år har man sett stora mängder döda vildkaniner. 2012 drabbades Gotland av ett utbrott som ledde till massdöd av vilda kaniner.

– Ofta är det så att när kaninstammarna återhämtar sig så finns det risk för nya utbrott, det är därför länsstyrelsen gått ut och varnat i det här fallet, säger Henrik Uhlhorn.