Kungsbackamordet: 93 minuter efter larmet dödades hon

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Klockan 21.21 på juldagen larmar kvinnan polisen om hot från sin ex-sambo: ”Jag är rädd på riktigt”.

Cirka 50 minuter senare avslutar en polispatrull ärendet och lämnar platsen.

Klockan 22.58 skjuter mannen sig in genom hennes altandörr och mördar henne.

Kring midnatt på juldagen 2019 larmade den nu åtalade 52-årige mannen polisen:

Jag har dödat min flickvän.

Några timmar tidigare, vid klockan 21.21, hade polisen fått larm från kvinnan, en trebarnsmamma i 50-årsåldern. I larmsamtalet berättade hon att hon blivit hotad till livet av den 52-åringen. Som hon dagen innan, på julaftonsmorgon, bett flytta ut från hennes hus i Kungsbacka.

Bland annat ska 52-åringen ha skrivit att hon skulle ”ringa sin livlina” om hon ville leva. I samtalet med polisen beskrevs hon som mycket orolig och under samtalets gång hade hon gråtande gömt sig i sitt sovrum.

En person greps, misstänkt för mord, i Kungsbacka på juldagen.
Foto: JOAKIM ERIKSSON
En person greps, misstänkt för mord, i Kungsbacka på juldagen.

Operatören som tog mot larmsamtalet skickade omgående ut en patrull:

”Vi tänkte bara att ni åker fram och kollar så han inte står utanför. Sedan kan man ju kontakta henne så får hon väl ringa in en anmälan om hotet, kom”.

Klockan 22.10, knappt en timme efter larmet från kvinnan, så lämnade polispatrullen platsen och avslutade ärendet. Något som de också meddelade till ledningscentralen:

”Vi har pratat med anmälaren där och tagit en lov runt huset och inte hittat något. Sagt det att hon får återkomma med en anmälan om det blir aktuellt. Vi åker hem till, eller kommer ta en lov utanför XX:s adress också, och se ifall vi stöter på honom”.

Foto: POLISEN
Bilder på mannens inspelningsutrustning som han installerat i flickvännens hem.

Ungefär samtidigt visar telefonpejling av 52-åringens mobil att han var i rörelse. Enligt förundersökning påbörjade mannen sin cykeltur till sin före detta sambos bostad vid 22.20-tiden, en cykeltur på ungefär 16 minuter.

Klockan 22.56 har hans telefon kopplat upp på det trådlösa nätverk som finns i kvinnans bostad. En minut senare ringde hon en anhörig och frågade om denne befann sig utanför hennes hus. Ytterligare en minut senare, klockan 22.58, ekade ett skott i bostadsområdet.

52-åringen hade då skjutit sig in i bostaden med hagelgevär. Något som också fångas av den spionutrustning han tidigare installerat i kvinnans bostad.

Klockan 23.01 stannar kvinnans stegräknare.

Då hade 52-åringen skjutit ihjäl kvinnan med flera skott innan han tog hennes bil och gav sig i väg för att, enligt egen utsago, mörda en man hon hade en relation med.

Men han hittade inte mannen och larmade till sist polisen och överlämnade sig själv och mordvapnet.

Foto: POLISEN
Ammunition till mordvapnet.
Foto: Polisen
Mordvapnet – ett hagelgevär.

Kort efter händelsen misstänktes den polispatrull som åkt på det första larmet från kvinnan för tjänstefel. I slutet av mars lades utredningen ner av åklagare: ”Det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

I förhören med de båda poliser utreddes framkommer att de båda uppger att de frågat henne om hon ville anmäla mannen.

Enligt de båda poliserna ska hon ha avböjt det. ”Hon känner sig inte rädd för honom när vi samtalar. Hon känner sig inte hotad av honom när vi samtalar” säger en av dem i sitt förhör.

52-åringen åtalas nu vid Varbergs tingsrätt. Han misstänks för mord, försök till mord, olaglig avlyssning, kränkande fotografering och grovt rattfylleri.

Publicerad:

LÄS VIDARE