De krockade med dödslastbilen i Grums

Uppdaterad 2021-12-13 | Publicerad 2021-12-12

En man i 50-årsåldern dog när en lastbil välte över en personbil på motorvägen söder om Grums.

25 minuter före dödsolyckan krockade Ulrika och Jonas Schützer Larsson med samma lastbil, som körde rakt mot dem på fel sida av vägen.

– Jag hann inte tänka. Jag sa bara ”Nu jävlar smäller det” till min fru, säger Jonas Schützer Larsson.

Dimman låg tjock över vägen när Ulrika Schützer, 52, och hennes man Jonas Schützer Larsson, 50, var på väg hem under lördagskvällen.

Ulrika, som satt vid ratten, såg fyra lampor börja uppenbara sig långt bort.

– Jag tänkte att han körde på andra sidan vägen, det är ju det man tänker, säger Ulrika, som först berättade om händelsen i NWT.

Men snart insåg hon att ljusen var en lastbil som låg i fel körfält, och kom i 70 kilometer i timmen - rakt mot henne.

– Jag tänkte; men gud, vi kommer frontalkrocka. Jag var glad att jag satt i en bra bil och att airbagen skulle smälla ut.

En man i 50-årsåldern dog och en kvinna i 20-årsåldern skadades allvarligt när en lastbil välte över en personbil utanför Grums.

Följde efter lastbilen

Mötet med lastbilen inträffade på en bro över en älv. Vägen har räcken både på sidan och i mitten, så de hade ingenstans att väja.

Ulrika hann tänka att hon inte kunde köra till vänster, då hon blev rädd bilen kunnat prejas ner i älven. Hon körde bilen in till höger så gott hon kunde, och stannade den.

Lastbilen körde förbi i full fart, och krockade med deras bakdel.

– Vi hade en väldig tur, men man blir ju rädd, säger Ulrika.

De bestämde sig för att köra efter lastbilen, för att få tag i registreringsnummer och prata med honom om vad som hänt.

Jonas satte sig i förarsätet och Ulrika ringde polisen. Efter ha vänt lyckades de komma i kapp, och såg då att lastbilen körde mitt på vägen.

– Det första man tänker är: vad är detta för galning, säger Jonas.

På ett ställe stannar lastbilschauffören, och tänkte att det var för att han ville prata med dem om vad som hänt. Han gick fram och knackade på rutan, men då körde chauffören iväg igen.

 Paret Ulrika och Jonas blev påkörda av samma lastbil 25 minuter tidigare.

Vägen hade inte längre ett mitträcke, och lastbilen hade inte kontroll.

– Han körde lite på alla sidor. Ibland var han på väg i diket på ena sidan, och sedan på väg mot andra sidan. Ibland körde han i 40 km/h och i bland i 90 km/h, säger Ulrika.

De ville inte köra för fort själva, och tappade kontakt med lastbilen. Det var då dödsolyckan inträffade. Lastbilen tappade kontroll och föll över en personbil, där en man i 50-årsåldern dog och en kvinna i 20-årsåldern skadades allvarligt.

– Jag är lite skakig fortfarande och tycker att det var en jobbig händelse. När jag fick höra att lastbilen lagt sig över en annan bil blev jag väldigt ledsen, det var det vi ville förhindra, säger Ulrika.

”Fruktansvärt tragiskt”

Lastbilschauffören, en man i 50-årsåldern från ett utomnordiskt land, är gripen misstänkt för grovt rattfylleri och vållande till annans död. Även lastbilschauffören är skadad och har förts till sjukhus. Anhöriga är underrättade om dödsfallet, enligt polisen.

Jonas och Ulrika stannade och lämnade sina vittnesuppgifter till polisen, och körde sedan vidare.

– Jag tycker verkligen bara att det är så fruktansvärt tragiskt, så det är inte klokt, säger Ulrika.

På kvällen kände de sig lite ”tomma”, och körde hem till sin dotter och sambo, för att prata om vad de hade varit med om.

– Man tänker att: det kunde ha varit vi. Men vi hade en sjukhelsikes tur, säger Jonas.