Flygvapenanställda vägrar vaccin – får sparken

TT-AP

Publicerad 2021-12-14

Flygvapnet i USA avskedar 27 anställda som inte har gått med på att vaccinera sig mot covid-19. Arkivbild.

USA:s flygvapen avskedar 27 personer för att de har vägrat att vaccinera sig mot covid-19. Hittills har över 1 000 flygvapenanställda sagt nej till att vaccinera sig och över 4 700 har sökt undantag med hänvisning till religion, enligt flygvapnet.

Styrkorna inom flygvapnet hade fram till den 2 november på sig att ta vaccin mot coronaviruset, men tusentals har antingen vägrat eller ansökt om att undantas från regeln. De 27 avskedade är de första som blivit av med jobbet av orsaker som har med vaccinet att göra, enligt flygvapnets talesperson Ann Stefanek. Samtliga ska ha varit yngre personal med låg rang, i början av sin karriär.

Ingen av de som nu har blivit av med jobbet för att ha vägrat lyda order har sökt undantag med hänvisning till medicinska, administrativa eller religiösa skäl.

Kravet på att alla inom militären måste vaccinera sig kom från försvarshögkvarteret Pentagon tidigare i år. Sedan har varje gren av militären satt sina egna tidsgränser och bestämt reglerna för hur vaccinationerna ska gå till. Flygvapnet satte den tidigaste tidsgränsen.

Försvarsminister Lloyd Austin har sagt att vaccin är avgörande för att styrkornas hälsa ska upprätthållas och militärens förmåga att svara vid en nationell säkerhetskris.

Det är inte ovanligt att personer inom militären avskedas för att inte ha lytt order. Under årets första nio månader avskedades runt 1 800 personer från flygvapnet av den anledningen, dock inte med koppling till vaccin.

Förra veckan hade över 97 procent av personalen i aktiv tjänst inom flygvapnet fått minst en vaccindos.

Följ ämnen i artikeln