Norska säkerhetspolisen: ”Vi pratade med honom i maj”

Publicerad 2022-06-25

Norska säkerhetspolisen, PST, höjer terrorhotsnivån till extraordinär, meddelar myndigheten på en presskonferens under lördagen.

De kallar också attacken för en extrem islamistisk terrorhandling.

PST-chefen Roger Berg säger på presskonferensen att de inte tidigare upplevt att mannen hade en våldsintention.

Den misstänkte gärningsmannen klev in på gaybaren London Pub i natt och sköt ihjäl två personer och skadade flera. En handling som Norges säkerhetspolis väljer att klassa som en extrem islamistisk terrorhandling.

– Gärningsmannen var känd av PST sedan tidigare och har en lång historia av våld och hot. PST har känt till mannen sedan 2015. Han har blivit radikaliserad och ingick i ett extremt islamistiskt nätverk i Norge, säger Roger Berg under presskonferensen.

– Ett arbete pågår för att klargöra graden av ideologisk motivation och anknytningar till andra extremister eller tillhörande nätverk.

Den misstänkte gärningsmannen har även sympatiserat med IS.

– Det finns personer som är villiga till att begå ideologisk motiverat våld. Vi har många personer i Norge som går in i den kategorin, säger Roger Berg.

Roger Berg, chef för PST.

Extra vaksamhet

Så sent som i maj var polisen i kontakt med mannen.

– Det framgick inte i dessa samtal att mannen hade någon våldsintention, säger Roger Berg.

Han säger också på presskonferensen att den höjda terrorhotsnivån inte kräver några speciella åtgärder utan enbart kräver generell vaksamhet.

PST höjer terrorhotsklassen från ordinär till extraordinär.