Avregistrerades från bolaget – timmar efter frågorna

Anklagad för samröre med islamistisk extremism

Uppdaterad 2021-09-16 | Publicerad 2021-09-15

Aftonbladet har avslöjat hur en extremistanklagad kvinna som bor med en dömd terrorist hade en styrelseposition i ett covidbolag som utfärdar reseintyg.

Men bara timmar efter att Aftonbladet började ställa frågor om kvinnan avregistrerades hon från företaget.

– Hon är inte verksam i företaget och har aldrig varit det, uppger ägaren.

Aftonbladets granskning visar hur dömda brottslingar står bakom flera av de bolag i den lönsamma provtagningsindustrin – där privatpersoner betalar privata aktörer för coronatester och reseintyg.

I ett av bolagen fanns en kvinna som gripits utomlands misstänkt för samröre med islamistisk extremism vid två tillfällen under 00-talet.

Hon är ostraffad och har inte uttryckt några extrema åsikter offentligt.

Kvinnan är skriven på samma adress som en man som dömts mot sitt nekande till ett långt fängelsestraff för ett planerat terrorbrott. De har även gemensamma barn.

Kvinnan satt som suppleant i styrelsen för ett covidbolag. Hon har tidigare gripits utomlands misstänkt för samröre med islamistisk extremism och bor med en man (bilden) som dömts för ett planerat terrorbrott.

Försökte manipulera samtal med terrordömd

Enligt en utredning från Kriminalvården ska det 2016 ha gjorts flera försök att manipulera telefonlinjen när hon pratade med mannen som då avtjänade sitt straff.

I år avslöjade Aftonbladet att mannen är ett av namnen på Säpos lista med de högst prioriterade individerna bland utpekade extremister i Stockholmsområdet.

I underrättelsematerialet som Aftonbladet tagit del av framgår att mannen anser sig vara förföljd av myndigheterna.

Bara timmar efter att Aftonbladet sökt bolaget för kommentarer under förra veckan avregistrerades kvinnan från styrelsen.

I ett mejl till Aftonbladet skriver en av ägarna att kvinnan fanns med i styrelsen som suppleant redan innan covidverksamheten startade och att planen länge var att hon skulle ersättas.

På grund av hög efterfrågan på deras tjänster sköt de upp den formella anmälan, uppger ägaren.

Enligt handlingar de skickade in till Bolagsverket skulle beslutet ha fattats under en extrastämma i slutet av juli i år.

Ägaren: Hade inget inflytande

Men handlingarna skrevs under och skickades in först efter Aftonbladets frågor förra veckan.

”I och med frågorna häromdagen och en del sökningar på hennes namn så såg vi snabbt att det var brådskande att registrera det nya stämmobeslutet vilket vi genast gjorde då. Det som finns att styrka stämman som hölls är stämmoprotokollet vilket var underlag till ändringen som registrerades för någon dag sedan”.

Enligt ägaren ska kvinnan inte ha haft något inflytande i bolaget.

”Hennes roll i bolaget vid starten var enbart att vara suppleant, hon hade utöver detta inte någon roll och det var aldrig planerat att hon skulle ha någon aktiv roll i bolaget”, skriver ägaren och fortsätter:

”För att klargöra så är hon inte verksam i bolaget och har aldrig någonsin varit det”.

Aftonbladet har sökt kvinnan via företaget samt en anhörig.

Har du tips om oseriösa aktörer eller har du själv drabbats? Kontakta våra reportrar via mejl eller vår krypterade Tipsa-tjänst. Du omfattas av källskydd.

DAILY De falska coronatesterna

Aftonbladet Daily med Christoffer Nilsson, grävande reporter bakom granskningen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

LÄS VIDARE