Tidsomställning igen – och förändring lär dröja

Joakim Magnå/TT

Publicerad 2021-10-30

Klockan tre i natt dras klockan tillbaka till två. Arkivbild.

Trots en politisk vilja att slopa omställningen mellan sommar- och vintertid i EU ska även denna höst klockan dras tillbaka.

– Nu är det dags för ministerrådet att få tummen ur och slutförhandla det här, säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

Natten mellan lördag och söndag blir det vintertid och klockan vrids tillbaka en timme, från tre till två.

EU-kommissionen vill få stopp på tidsomställningen och har lagt ett förslag om att den ska upphöra. Även Europaparlamentet tycker att det är en bra idé. Men ännu har inte ministerrådet sagt sitt.

Sveriges regering har inte heller tagit ställning till om tidsomställningen ska upphöra eller om det i så fall ska vara vintertid eller sommartid som gäller. Bland annat pandemin har gjort att frågan prioriterats ned.

”Människor mår dåligt”

Johan Danielsson är EU-parlamentets huvudförhandlare i frågan. Han tycker att tidsomställningen är förlegad. Därför hoppas han att parlamentet och ministerrådet snart ska kunna sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Skälet för mig är att människor mår dåligt. Forskning visar att 20 procent av befolkningen mår antingen fysiskt eller psykiskt dåligt av tidsomställningen, främst barn, äldre och redan sjuka, säger han.

Minst 18 månader

Om tidsomställningen avskaffas kommer varje enskilt EU-land att få besluta vilken normaltid man ska ha.

– Men det måste också samordnas så att vi inte får ett lapptäcke av olika tidszoner. På så sätt kan man förstå att det tar lite längre tid i rådet, säger Johan Danielsson.

Ett slutligt besked lär dröja. Europaparlamentet räknar med att det behövs minst 18 månader bara för att genomföra ett eventuellt beslut.

– Vi behöver nog ett ordförandeland som aktivt väljer att lyfta upp frågan på rådets agenda. Vi får se om det kan bli fransmännen redan till våren eller om vi får vänta på ett land som väldigt gärna själva vill avskaffa tidsomställningen.