Sköt ihjäl fel person vid kinakrog – var lik Bandidosmedlem

Publicerad 2023-03-17

Mannen som sköts ihjäl utanför kinarestaurangen i Haninge dödades troligen av misstag, enligt åklagaren.

I Bandidos lokaler på andra sidan gatan figurerar en man som ”är lik honom”.

Nu åtalas fem personer för mord och förberedelse till mord i ett mål som kopplas till både ”Kurdiska räven” och dödsskjutningen på Delta gym.

Strax innan midnatt den 4 mars i fjol larmades polisen om skottlossning utanför en kinarestaurang i Haninge, söder om Stockholm.

Två gärningsmän, beväpnade med ett AK-47-automatgevär och en halvautomatisk pistol, öppnade eld mot en vit bil där en man i 30-årsåldern satt.

20 skott avlossades mot bilen. Tio av dem träffade mannen, som dog av sina skador.

Men enligt kammaråklagare Anna Hankkio var mannen inte den tilltänkta måltavlan. Planen ska ha varit att skjuta en Bandidosmedlem som liknar honom.

– Han befann sig i sin bil tvärs över gatan från Bandidos lokal. Vi vet inte exakt vad som ledde fram till att han blev skjuten, men det är inget i hans bakgrund och bland hans kontakter som tyder på att det skulle vara riktat mot honom. Han var på fel plats vid fel tidpunkt.

Bandidos har en pågående konflikt med med den ökände drogbaronen ”Kurdiska räven”, som uppstått efter en misslyckad narkotikaaffär, enligt Aftonbladets uppgifter.

”Kurdiska räven”, som egentligen heter Rawa Majid, är häktad i sin frånvaro i samma mål. Misstanken gäller förberedelse till mord och händelsen utspelade sig bara två veckor efter dödsskjutningen. Även den gången skulle dådet riktas mot Bandidoslokalen i Haninge, men polisen lyckades sätta stopp för planerna.

– Vi har hittat en chatt där vi misstänker att han är delaktig i planeringen av ett mord som skulle utföras 18 mars, säger Anna Hankkio.

Poliser efter mordet i Brandbergen den 4 mars.

Skulle använda pansarskott

Tre misstänkta gärningsmän gav sig av mot lokalen i en stulen bil, beväpnade med två skarpladdade AK-47:or och en halvautomatisk pistol. Men när de närmade sig upptäckte de att de var förföljda av polisens spanare och tvingades avbryta.

När polisen slog till mot de misstänkta männen några dagar senare hittades ett flertal vapen i en bil. Bland annat ett automatvapen av märket Zastawa försedd med patroner med militär helmantelkula. En ammunition av ”särskilt farlig art”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

I en lägenhet hittades också ett pansarskott inlindat i en sovsäck. Vapnet är till för att bekämpa pansarfordon och andra skyddade mål och används vanligtvis av Försvarsmakten och USA:s armé.

– Vi tolkar det som att avsikten varit att använda det antingen mot personer som uppehöll sig i anslutning till Bandidos eller mot själva lokalen, säger Anna Hankkio.

Kopplas till mordet på Delta gym

Ytterligare ett mord, senare i mars, kopplas till samma konflikt. Det handlar om mordet inne på Delta gym i Vasastan där den ledige ordningsvakten Fredrik Andersson sköts efter att ha försökt ingripa. Den egentliga måltavlan ska även där ha varit en medlem i Bandidos, enligt Aftonbladets uppgifter.

Anna Hankkio säger att flera personer som figurerat i utredningen om dödsskjutningen i Haninge även medverkat i utredningen om mordet på Delta gym.

– Det vi kan se är att vi haft flera, inte de som jag åtalat nu, men flera som varit misstänkta i det här ärendet även varit misstänkta i Delta-ärendet. Det finns kontaktytor och kopplingar som leder till gängkriminella kretsar i Bro.

På torsdagen åtalades fyra män och en kvinna misstänkta för delaktighet i våldsdåden i Haninge.

Två av de åtalade personerna, en 18-årig man och en 23-årig kvinna, misstänks för delaktighet i mordet. Utöver mord och medhjälp till mord väcks åtal för två fall av förberedelse till mord och ett synnerligen grovt vapenbrott. Fyra av de tilltalade har varit häktade sedan slutet av mars 2022, ytterligare en man sedan september 2022.

– Jag anser att utredningen visar att 18-åringen och 23-åringen har varit inblandade i mordet. Mannen har deltagit i mordet som utförare och kvinnan har främjat mordet genom att bl.a. upplåta den lägenhet där gärningspersonerna uppehållit sig innan och efter mordet och där vapnen förvarades, säger Anna Hankkio

Följ ämnen i artikeln