Vill att EU-kommissionen stoppar läkarfusket

Fusk och brister på läkarutbildningar i Östeuropa drabbar svensk sjukvård – kan vara livsfarligt för patienterna

Publicerad 2023-10-30

Nu går utbildningsminister Mats Persson till EU-kommissionen för att stoppa fusket vid läkarutbildningarna i Östeuropa.

– Bara blotta misstanken om att det utbildas läkare på felaktiga grunder är olustig.

Mats Persson reagerade starkt på 200 sekunders avslöjande om utbrett fusk och brist på praktik vid läkarutbildningarna i Lettland, Litauen, Polen och Tjeckien.

Tidigare sa han till Aftonbladet:

– Jag välkomnar den här granskningen, jag tycker det är mycket viktigt att det här kommer upp till ytan. Det är allvarligt och jag tror att det är många svenskar, inklusive jag själv, som tycker att det är olustigt att det utbildas läkare i Europa som inte håller måttet i Sverige.

”Bygger på tillit”

Läkare som utbildas i de allra flesta EU-länder kan ansöka om läkarlegitimation väldigt enkelt i Sverige. Systemet kallas yrkeskvalifikationsdirektivet.

Mats Persson:
– Vi är bundna av lagstiftningen, men modellen bygger på tillit, att alla utbildningar håller hög kvalitet i hela Europa, att det finns en miniminivå. Det är väldigt allvarligt om det inte stämmer, då faller hela tanken.

Omedelbart efter 200 sekunders granskning kontaktade Mats Persson sina ministerkollegor i de utpekade länderna för att få svar om fusket. Han hoppas att kunna möta dem under hösten.

Mats Persson, utbildningsminister.

Nu vill han också att EU-kommissionen agerar.
– Vi fokuserar på två spår: dels att sätta press på länderna, dels att ställa frågan till EU-kommissionen. Vi kommer inte att släppa det här från svensk sida. Det handlar om att skattebetalarna ska få en bra vård.

Enligt Mats Persson gör många studenter i de utpekade länderna ett bra jobb, men han betonar att fusket är oacceptabelt och att det är länderna och universiteten som måste se till att utbildningen blir korrekt.

Följ ämnen i artikeln