Danska politiker splittrade efter koranmöte: ”Helt galet”

Publicerad 2023-07-31

Den danska regeringen vill förbjuda koranbränningar utanför ambassader.

Regeringen kallade till möte i frågan – men förslaget möter motstånd från både jurister och politiker.

– Det är helt galet, säger Inger Stöjberg, partiledare för Danmarksdemokraterne, till Ekstra Bladet.

Danmarks utrikesminister Lars Lökke Rasmussen (M) kallade till ett möte med folketinget under måndagen. Regeringen har aviserat att den vill hitta ett juridiskt verktyg för att kunna förhindra bränningar av koranen och andra heliga skrifter.

Bakgrunden är de koranbränningar som ägt rum i både Danmark och Sverige och som väckt kraftiga reaktioner från många muslimska länder.

– Vi ska inte bara och sitta och vänta på att det här exploderar. Våra svenska kollegor säger att de i princip tar samma steg som oss, säger Lars Lökke Rasmussen, enligt tidningen Ekstra Bladet.

– Det är ohållbart att vi har en rättsstat där man kan ställa sig framför andra länders ambassader och bränna koraner. Det problemet vill vi lösa, uppger Lars Lökke Rasmussen för danska TV2.

Ingen tidsplan

Efter mötet har det inte kommit fram något konkret om hur regeringen vill gå vidare med förbudet, uppger danska medier.

– Jag har inget tidsperspektiv på hur lång tid det tar att göra klart det här arbetet, säger justitieminister Peter Hummelgaard (S), skriver danska tidningen Politiken.

Juridiska experter är oense om huruvida ett förbud är möjligt, skriver Politiken. Oppositionspartierna i Danmark är dock till stor del kritiska till regeringens idé. Anders Vistisen, från Dansk Folkeparti, uppgav för danska medier att mötet var ”okonkret” och att han inte blev klokare på vad regeringens förslag skulle innebära.

– Vi har lagt mycket tid på att regeringen ska bli konkret för vad det är för modell man föreställer sig och hur långt man har kommit i arbetet. Det mest konkreta vi kom fram till var att det inte är särskilt konkret.

Kritik från oppositionen

Partiets ledare Morten Messerschmidt sade innan mötet att han inte tycker att förbudet är en bra idé. Søren Pape, partiledare för Det konservative folkeparti, är orolig för vad ett förbud kan innebära för yttrandefriheten.

– Jag frågar mig själv: Vad blir nästa steg?, uppger han enligt danska TV2.

Protester mot koranbränningar på Medborgarplatsen i Stockholm.

Lars Lökke Rasmussen räknar inte med stöd från oppositionen. Regeringen har dock majoritet i folketinget för att kunna få igenom en eventuell lagändring.

Under måndagseftermiddagen möts de 57 länderna i OIC, ett samarbetsorgan för länder med muslimsk befolkning, med anledning av de senaste koranaktionerna i Sverige och Danmark. Lars Lökke Rasmussen uppger att han varit i kontakt med ordföranden för OIC. Han ska ha sagt att den danska regeringen arbetar för att ta fram ett juridiskt verktyg som förbjuder koranbränningar, skriver Danmarks Radio.

Under måndagen planeras sex koranbräningar i Danmark utanför ett antal ambassader.