Demonstranter viftade med 100 ord för snippa

TT

Publicerad 2023-03-03

Ett hundratal personer samlades i Stockholm fredagen för att manifestera mot den uppmärksammade så kallade snippadomen. Demonstranterna bar bland annat lappar med könsord.

– Det är över 100 ord för flickors kön som vi fick höra som barn innan ordet snippa kom, sade influeraren Linnéa Claeson medan hon delade ut lapparna inför manifestationen.

Demonstrationen hade till en början fått tillstånd för 50 personer. Vid 16-tiden hade ytterligare demonstranter strömmat till, utrustade med plakat med texter som ”#vivetvadensnippaär” och ”utbilda hovrätten”. Mellan 150 och 200 personer uppges ha deltagit.

Bakgrunden är en uppmärksammad dom i hovrätten där en man friades från våldtäkt mot barn. Offret, en tioårig flicka, hade enligt hovrätten svårt att förklara vad som menas med ”snippa”.

Ett hån, enligt företrädare för de ideella organisationer som står bakom sammankomsten.

– Vi är förbannade och upprörda, sade Caroline Svelid, som startade hashtaggen ”Jag vetvadensnippaär”, i början av sitt tal.

Domen har kritiserats från flera håll. I ett yttrande till riksåklagaren skriver överåklagare Eva-Marie Persson att det finns ”synnerliga skäl” att överklaga den till Högsta domstolen.

Följ ämnen i artikeln