Visselblåsaren: Har blivit totalt galet på Karolinska

Publicerad 2024-03-24

Karin Pettersson, en av landets mest kända förlossningsläkare, har sparkats från Karolinska på omstridda grunder.

En av läkarna som slog larm om Paolo Macchiarini är inte förvånad.

– Jag har sju jurister som skyddar mig mot Karolinska, säger Oscar Simonson.

Det stormar återigen kring Karolinska universitetssjukhuset.

Denna gång efter att överläkaren Karin Pettersson, chef för förlossningsvården och en av Sveriges största auktoriteter på området, plötsligt fått sparken.

Anledningen: Att hon använt sin jobbmejl i andra sammanhang, och hur hon redovisat sina bisysslor. Karolinska kallar det för ”grov illojalitet”, enligt Dagens Nyheters avslöjande.

– Jag hade önskat att jag hade en arbetsgivare som sade, att ”det här var inte så bra”. Jag är så besviken på Karolinska, säger Karin Pettersson till tidningen.

Tusentals har slutit upp bakom förlossningsläkaren Karin Pettersson.

”Hon står verkligen bakom patienterna”

Anklagelserna mot Karin Pettersson har sammanfattats i en 22 sidor lång rapport. De externa advokaterna som gjort den har gått igenom fyra års mejlhistorik, skriver DN.

Karin Petterssons kollegor är chockade och bestörta. Över 2 600 personer har undertecknat en namninsamling till stöd för henne, och hon benämns som en ikon för de yngre medarbetarna.

– Jag känner henne inte personligen, men vi har träffats på Karolinska för många år sedan. Hon har ett väldigt, väldigt fint rykte och hon står verkligen bakom patienterna, säger läkaren Oscar Simonson.

Oscar Simonson har djup erfarenhet av att stå på kant med ledningen på Karolinska institutet och universitetssjukhuset.

Det var han som tillsammans med tre kollegor, slog larm om att något inte stod rätt till med Paolo Macchiarini. Den italienska stjärnkirurgen opererade in syntetiska luftstrupar på patienter, vilket inte blev det genombrott som Karolinska hoppades på – utan ledde till en plågsam död för patienterna.

Paolo Macchiarini opererade in syntetiska luftstrupar på patienter.

Jämförs med DDR och Nordkorea

Det som drabbar Karin Pettersson nu är en förlängning på hur Macchiarini-skandalen hanterades, menar han. Oscar Simonson beskriver det som att ledningen riktat in sig på ”bisysslor” för att förskjuta ansvar från dem själva.

– Att man hade ihjäl människor under tortyrliknande former, och att ledningen satt och ljög om det i tv, det var ju det stora problemet. Det såg ju alla. Men Karolinska har menat att det inte var det stora problemet, utan det stora problemet tyckte man var att Paolo Macchiarini hade bisysslor som inte var godkända, i bland annat Ryssland.

Efter Macchiarini-skandalen upprättade Karolinska universitetssjukhuset ett ”rättskansli”, som har uppdraget att stödja chefer och medarbetare i juridiska frågor.

Men enligt kritiker har rättskansliet bidragit till en obehaglig angiverikultur. En kollega till Karin Pettersson gör jämförelser med DDR och Nordkorea, i en intervju med DN.

Det är också just ett anonymt tips, om att Karin Pettersson är svår att få tag på, som satte igång utredningen som ledde till hennes avsked.

– Någon kanske vill ha någons jobb, och då anmäler man denne anonymt för någon bisyssla. Eller så vill ledningen bli av med en färgstark person som står bakom patienterna snarare än sjukhusledningen. För det är inte alltid så att sjukhusledningen vill patienterna väl, det såg man tydligt i Macchiariniskandalen, säger visselblåsaren Oscar Simonson.

– Det är det som har blivit totalt galet på Karolinska. Och Karin kommer inte vara den första eller sista som råkar ut för det här, dessvärre.

Aftonbladet har varit i kontakt med Karin Pettersson, som avböjer intervju i nuläget.

 Oscar Simonson slog larm om Paolo Macchiarini och är inte förvånad över den nya stormen på Karolinska.

”Karolinska har helt tappat fotfästet”

Oscar Simonson lämnade Karolinska universitetssjukhuset– och institutet 2015, i samband med SVT:s dokumentär ”Experimenten”. Han jobbar i dag som thoraxkirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Paolo Macchiarini dömdes till sist i Svea hovrätt, till 2,5 års fängelse för tre fall av grov misshandel. Han har inte infunnit sig, utan har ansökt om att avtjäna sitt straff i Spanien. Något som Kriminalvården accepterar, rapporterade TT i dag.

Men det rättsliga efterspelet pågår fortfarande för Oscar Simonson och hans kollegor. Europadomstolen ska ta ställning till de repressalier som de fyra läkarna utsatts för av Karolinska institutet.

– Det är väldigt tråkigt för Karin Pettersson, men också för sjukvården, när en så tongivande enhet som Karolinska har slagit så snett så många gånger. Det blir en oro i sjukvården – ska alla vara rädda för att gå till jobbet? Och ha någon form av blyväst.

Oscar Simonson säger sig ha rättsskydd av sju jurister gentemot Karolinska institutet.

– Det måste jag leva med, och ha. Är det rimligt att ha det på det sättet, för att du har ett sjukhus och institut som helt har tappat fotfästet?

Karolinska är i blåsväder – igen.

Karolinska: ”Krävs allvarliga förseelser”

Finansborgarrådet Aida Hadzialic har reagerat på uppgifterna om upplevd tystnadskultur, och kräver att Karolinska återkommer med en ”konkret åtgärdslista”.

Patrik Rossi, tillförordnad sjukhusdirektör, säger att han oroas av uppgifterna om en tystnadskultur.

”Så ska det naturligtvis inte vara och Karolinska universitetssjukhuset kommer att titta noga på detta under våren och vidta åtgärder för att komma till rätta med det om så krävs”, skriver Patrik Rossi i ett mejl.

Om det krävs att de upprättar en handlingsplan så kommer de att göra detta, skriver han.

Hur ser ni på den massiva kritik som riktas mot Karolinska universitetssjukhuset, till stöd för Karin Pettersson?

”Det är olyckligt, men vi avskedar inte en person om det inte finns starka skäl och stöd i lag och kollektivavtal. Jag vill inte gå in på det enskilda personalärendet, men det är klart att vi kommer titta på hur beslut om arbetsrättsliga åtgärder kommuniceras i verksamheten och om det kan göras bättre”, skriver Patrik Rossi.