Prigozjin: Målet var att rädda Wagner

Publicerad 2023-06-26

Wagnergruppens ledare, Jevgenij Prigozjin meddelar nu att marschen mot Moskva handlade om att förhindra upplösningen av gruppen.

– Vi marscherade inte för att störta Rysslands ledning, säger han i ett ljudmeddelande på Telegram.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin uttalar sig nu för första gången sedan den paramilitära gruppen marscherat mot Moskva.

I ett elva minuter långt ljudmeddelande på den krypterade chattplattformen Telegram säger han att marschen handlar om de orättvisor som gruppen utsatts för av den ryska militära ledningen, rapporterar flera internationella medier. Målet med marschen ska inte ska ha handlat om att störta regimen.

– Målet med marschen var att hindra att Wagnergruppen skulle förstöras. Vi marscherade inte för att störta Rysslands ledning, säger han i ett ljudmeddelandet.

Enligt Prigozjin ska Wagnersoldater attackerats av ryska helikoptrar och raketer. Ett 30-tal personer ska ha dödats enligt honom.

Attacken sågs som ett försök att förstöra gruppen och man tog därför beslut om att omedelbart börja röra sig i riktning mot Moskva. Han menar vidare att på grund av dåligt genomtänkta beslut skulle gruppen upphört att existera den första juli i år.

Jevgenij Prigozjin har släppt ett ljudmeddelande på Telegram.

Inga av Wagnersoldaterna ska ha gått med på att skriva kontrakt med den ryska armén, vilket skulle varit ett krav från Rysslands sida.

Han tillägger att marschen har blottat allvarliga säkerhetsproblem inom Ryssland och att anledningen till att man vände tillbaka var för att undvika ett blodbad. Vidare menar han att det var den belarusiska presidenten Aleksandr Lukasjenko som ”sträckte ut sin hand och erbjöd sig att hitta lösningar för Wagner att fortsatta verksamhet”.

Prigozjins uttalande kommer från okänd ort och han meddelade inget om de framtida planerna för Wagnergruppen.

Biden: Ingen inblandning i kuppförsöket

Enligt ryska statliga medier undersöker den ryska underrättelsetjänsten om västländska spioner haft någon inblandning när Wagnergruppen stormade mot Moskva.

Samtidigt meddelar den ryska utrikesministern Sergej Lavrov till nyhetsbyrån Tass att USA:s ambassadör tonat ned eventuell inblandning i händelsen.

USA:s president Joe Biden meddelade under måndagskvällen att han haft samtal med den ryska presidenten Vladimir Putin och försäkrat honom om att de inte haft någon del i Wagnergruppens planer.

– Vi gjorde klart att vi inte var inblandade. Vi hade ingenting med det att göra. Det här var en del av en kamp inom det ryska systemet, säger han under en pressträff.

Biden tillade att han följt rapporterna från Ryssland ”timme för timme” och att man varit förberedd för de olika scenarier som skulle kunnat uppstå i samband med Wagnergruppens marsch mot Moskva.

Han sa också att han haft kontakt med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Jag sa till honom att oavsett vad som händer i Ryssland så kommer USA fortsätta att stödja Ukrainas försvar och dess suveränitet och territoriella integritet", sa han.