Fem punkter om: Gruvstriden i Kallak

Publicerad 2023-09-19

Gruvstriden i Kallak har pågått i tio års tid.

På ena sidan står miljörörelsen och rennäringen – på den andra står gruvnäringen.

Här är fem punkter om gruvstriden i Kallak.

1. Stor järnmalmsfyndighet

2013 visade det sig att bergsknallen Kallak utanför Jokkmokk, som har så kallat riksintresse för samebyars rennäring men också för mineralnäring, bar på en stor järnmalmsfyndighet. Brittiska Beowulf Mining sökte då om så kallad bearbetningskoncession (ensamrätt att utvinna mineral), men när borrningen skulle starta inleddes rejäla protester.

2. Konflikt

Sedan dess har konflikt pågått mellan de som anser att en gruva skulle förstöra både miljön och den samiska kulturen med rennäring, och de som anser att en gruva skulle vara viktig för näringslivet och skapa arbetstillfällen.

3. På regeringens bord

Myndigheter på flera nivåer har kommit till olika beslut och frågan landade till slut på regeringens bord. Då hade även FN-organet Unesco och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter också skrivit till Sveriges regering och uttryckt oro – det planerade gruvområdet ligger nämligen nära världsarvet Laponia, och en etablering riskerar även att hota rennäringen vid platsen.

4. 2022: Ja till gruvan

Den 22 mars 2022 sade regeringen till slut ja till en gruva i Kallak genom att godkänna gruvbolagets ansökan om bearbetningskoncession. 12 unika villkor lades till i beslutet, bland annat för att behålla de berörda samebyarna skadeslösa. Beslutet ses som ett avgörande steg för att gruvan ska kunna byggas, men prövning enligt miljöbalken krävs också.

5. Prövas juridiskt

En av de berörda samebyarna, Jåhkågasska, meddelade efter regeringens beslut att de går till Högsta förvaltningsdomstolen för att pröva fallet. Även Naturskyddsföreningen har ansökt om rättslig prövning i samma domstol. Förhandlingen startar 19 september 2023.

Följ ämnen i artikeln