Rasområdet stängs av – unga gör Tiktokvideos

Publicerad 2023-09-27

Filmer innanför avspärrningarna vid Stenungsundsskredet sprids just nu på Tiktok – trots att det är strikt förbjudet att ta sig in på området.

Något som fått väktarbolaget att reagera.

– Det sista vi vill är att behöva åka hem till en förälder och berätta att deras barn inte finns mer, säger väktaren Paolo Johansson.

Det var under lördagsnatten som ett enormt jordskred inträffade vid E6:an vid Stenungsundsmotet.

Flera bilar, en buss och en hamburgerrestaurang drogs ner i hålet och totalt tre personer fick föras till sjukhus.

En polisutredning om allmänfarlig vårdslöshet, grovt brott pågår. Det är ännu oklart vad som utlöst skredet som berör ett område på 700 gånger 200 meter.

Platsen bedöms dock fortfarande som farlig, och man kan inte utesluta att nya skred inträffar. Området har därför sedan olyckan varit avspärrat och sedan i tisdags råder tillträdesförbud.

Något som varken unga eller vuxna respekterar enligt väktare på plats.

– Det finns flera Tiktok-klipp där man ser att ungdomar har tagit sig in på området och filmat. De tar sig över staketet och leker reportrar. Allt verkar handla om att få så många gilla-markeringar som möjligt , säger Paolo Johansson, väktare på Q Security som bevakar platsen.

Även vuxna tar sig in

Han och kollegorna har vid flera tillfällen fått be ungdomarna att lämna området och även jaga efter dem inne på olycksplatsen.

– Vi var inne för att försöka hitta en person som hade tagit sig in men han lyckades ta sig ut sedan. Vi fick aldrig tag på honom.

Paolo Johansson konstaterar dock att det inte bara är ungdomar utan även vuxna som inte respekterar avspärrningarna som är upprättade som staket.

– Fotografer och reportrar har också varit innanför. Ni bland annat.

Paolo Johansson och hans kollegor har vidarebefordrat information och videoklipp till polisen i hopp om att få slut på insmitandet.

Något som bekräftas av polisens förundersökningsledare Stefan Larsson.

– Vi är medvetna om att det finns en problematik kring detta på platsen. Det är dock inget som försvårar polisutredningen, men det är såklart förenat med en risk för dem som gör det.

Förenat med livsfara

Paolo Johansson har sin egen tes om varför folk trots uppmaningarna fortsätter att trotsa förbudet.

– Nyfikenhet. Folk är väldigt nyfikna. Det är vi som jobbar här också, men vi håller oss ändå utanför avspärrningarna.

Vad gör ni för att komma tillrätta med problemet?

– Vi får sätta in mer bevakning på de områden där vi sett att de tar sig in, samt leta efter fler luckor över området. Allt för att hålla dem borta.

– Då det är förenat med livsfara att ta sig in på området så hoppas jag att folk nu tar sitt förnuft till fånga och inte tar sig in på området. Allteftersom det blir ordning här så kommer avspärrningarna att släppa. Men under tiden är det viktigt att man inte tar sig in och stör eller äventyrar för dem som arbetar där.