Vännerna om 20-åringens erkännande: ”Känner stor ångest”

Publicerad 2023-01-10

Efter nästan tre månader i häktet medger 20-åringen att hon av en olyckshändelse varit delaktig i 21-åriga Toves död i Vetlanda.

Flera av vännerna reagerar med både lättnad och sorg efter erkännandet.

– De senaste månaderna har varit jobbiga för mig och alla vänner då man inte vet vad som har hänt, säger en av dem.

Fram tills nu har den 20-åriga kvinnan nekat till all inblandning i mordet på Tove.

Men i samband med omhäktningen i dag gav hon för första gången något slags medgivande till misstankarna, och en redogörelse för det som hänt.

Den 20-åriga kvinnan nekar dock fortfarande till misstanken om mord, men medger nu att Tove dog i hennes lägenhet. Hon medger också att hon flyttat Toves kropp.

– Att målsäganden dog var dock aldrig meningen. Det var en tragisk olyckshändelse och min klient har nu i polisförhör berättat vad som hände. Min klient har vidgått att det varit någon form av misshandelsbrott och det var olyckliga omständigheter som gjorde att målsäganden dog, säger kvinnans advokat Clea Sangborn.

– Efter det blev det en fullständig paniksituation och det efterföljande förloppet som innefattar gravfridsbrott har min klient numera erkänt.

Den 20-åriga kvinnan medger att Tove dog i kvinnans lägenhet.

”Känner stor ångest”

Tove och de misstänkta kvinnorna umgåtts i samma umgängeskrets. Vänner till Tove och de båda misstänkta kvinnorna säger att de känner en lättnad över att ha fått något slags besked.

– Jag har gått omkring och tänkt på det här sedan Tove försvann. Varje dag. Jag känner lättnad för familjen och jag är glad att hon erkänner, säger en person som känner 20-åringen.

– De senaste månaderna har varit jobbiga för mig och alla vänner då man inte vet vad som hänt. Jag har gått in på Aftonbladet varje dag för att se om det kommit fram nåt nytt. Men nu när man väl vet så kanske vi kan släppa det, fortsätter vännen.

En före detta klasskamrat säger att han har svårt att förstå hur det har kunnat ske, baserat på hur 20-åringen själv har återgett händelseförloppet och vilka brott hon på onsdagen erkänt sig skyldig till.

– När jag tänker på vad hon gjort så känner jag stor ångest över hela situationen. Hon har sett sin kompis dö. Hon har flyttat på en död persons kropp och gömt den. Oavsett hur mycket man bråkat innan så förstår jag inte hur hon kunnat göra det.

En annan vän säger att hon är upprörd över det faktum att erkännandet inte kom tidigare.

– När alla var ute och letade efter kroppen så visste hon hela tiden var den låg, det gör det hela värre, säger hon.

– Om hennes berättelse stämmer, varför ringde de inte 112? säger en annan person.

”Duktig och omtyckt medarbetare”

Den misstänkta 20-åringen jobbade tidigare på en skola i Vetlanda.

När Aftonbladet pratar med rektor Torbjörn Stubbe säger han att hon var visstidsanställd hos dem till och med den 22 december förra året.

– Hon var en duktig och omtyckt medarbetare. Det är i alla avseenden mycket tråkigt för alla, säger han.

Hörde ljud från misstänkta lägenheten

Aftonbladet har tidigare pratat med grannarna som bor i samma hus som den misstänkta 20-åringen.

Flera av dem har upplevt obehag när de tänkt på att det kan ha skett en mord i huset.

En av grannarna chockas när han nås av beskedet att Tove verkligen dog i lägenheten.

– Vad lång tid det tog innan det kom ett erkännande, säger han.

Tre grannar har tidigare uppgett att de hört tre till fyra höga dunsar från kvinnans lägenhet under brottsnatten.

En granne ska även ha knackat på kvinnans lägenhet för att kolla vad som hade hänt, men utan att få svar.

Senare under natten har han även skjutsat den misstänkta kvinnan till McDonalds, och då ställt frågor till henne om dunsarna han hört.

Han säger att han i efterhand har tänkt mycket på den natten, och funderat på vad som kan ha hänt.

– Det är mycket känslor, och jag tycker att det är hemskt. Det är bra att hon till slut har berättat, samtidigt som man blir ledsen när man tänker på det som hänt och tjejen som dött, säger han.

”Förändrar inte utredningen”

Både 18-åringen och 20-åringen sitter fortsatt häktade misstänkta för mord och gravfridsbrott.

20-åringen medger att hon gjort sig skyldig till gravfridsbrott och någon form av misshandel, men fortsätter neka till misstankarna om mord.

Hur 18-åringen ställer sig till anklagelserna är i nuläget okänt.

Misstankarna och brottsrubriceringarna har inte heller ändrats sedan 20-åringen på onsdagen angett en ny inställning till anklagelserna.

”Det förändrar inget kring hur vi bedriver den fortsatta utredningen. Merparten av utredningsarbetet är redan gjort. Men medgivandet stärker naturligtvis ytterligare de misstankar som vi haft sedan utredningens inledning”, skriver åklagare Adam Rullman, som leder utredningen.