Lasses rabarberglädje – monsterstora blad i trädgården

Publicerad 2023-09-10

Lasse och hans jätterabarber.

Lasse Eriksson, 67, gjorde ett bautafynd.

Nu skapar det rabarber.

– Jag ska helt ärligt säga att jag inte vet hur det blev så här, säger han.

Lasse bakom sin jätterabarber.

Hobbyodlaren Lasse Eriksson, 67, har aldrig varit med om något liknande under de 10 år som rabarber växt bakom huset i Höghult i Karlsborgs kommun.

Hur plantorna växt sig så stora vet han inte – eftersom att odlingsfokuset legat på chili, tomater, gurka och kål denna sommar.

– Rabarbern har varit lite bortglömd. Det var faktiskt mitt barnbarn som hittade plantorna. Han ropade ”men morfar det är ju jättestora blad”, säger Lasse.

Kan användas som paraply

Lasse sprang då ut i trädgården och berättar att han inte kunde tro sina ögon.

– Jag blev så förvånad. Jag trodde inte det var sant. Bladen är så stora att man skulle kunna sitta under dem utan att bli blöt en regning dag. Som paraplyn.

Rabarbern planterades för ett år sedan, men upptäcktes först i veckan. Vilket P4 Kronoberg också rapporterar om.

När Lasse ryckte loss det största bladet mätte han det till 130 gånger 110 centimeter – men en stam på nästan 5 centimeter.

– Jag har aldrig sett så stora blad någonsin. Det är många som skriver i sociala medier och kommenterar att bladen är väldigt stora. Men det finns också de som säger att de själva odlat liknande blad, säger han.

Stora och goda – men oklart framgångsrecept

Nu har plantorna skördats för att förtäras i andra former.

– Man kan göra väldigt mycket med rabarber. Det traditionella som kräm och paj. Hemma hos mig kokar vi mycket kräm och marmelad.

Vad är hemligheten för att odla så här stora blad?

– Jag ska helt ärligt säga att jag inte vet hur det blev så här. Jag vet inte ens vilken sorts rabarber jag odlat. Men det är kul att de blev så stora, och krämen blev väldigt god.

Följ ämnen i artikeln