Två attacker mot evakueringskonvojer – på två dagar

De senaste två dagarna har det skett två ryska attacker mot evakueringskonvojer i Ukraina.

Över 40 personer har dödats och närmare 90 personer är skadade.

”Detta är grymhet som inte kan rättfärdigas”, skriver guvernör Oleh Synjehubov.

På lördagen ska Ryssland ha utfört en attack mot en evakueringskonvoj i nordöstra Ukraina, uppger myndigheterna. Minst 20 personer har dödats, skriver nyhetsbyrån AP.

Charkivs guvernör Oleh Synjehubov uppger att den attackerade konvojen befanns sig i Kupansk-området och att attacken riktade sig mot de människor som försökte fly ifrån området.

”Enligt preliminär information har 20 personer dött i bilarna... Ockupanterna attackerade civila som försökte fly artilleriangreppen”, skriver guvernören på Telegram.

Han fortsätter:

”Detta är grymhet som inte kan rättfärdigas.”

Enligt ukrainska medier ska det ha varit sex fordon i konvojen som hittats fyllda med skotthål och utbrända, skriver The Guardian.

Den sönderbombade konvojen i Zaporizjzja sedd från ovan.
Den sönderbombade konvojen i Zaporizjzja sedd från ovan.

Människor beredda att ge sig av – dödades

Under fredagsmorgon skedde en liknande attack i Zaporizjzja. Samma dag som president Putin skrev under annekteringen för flera ryskockuperade områden, Zaporizjzja inkluderat.

Minst 25 personer dödades, däribland barn, i en attack mot en evakueringskonvoj. Enligt ukrainska myndigheter ska minst 50 personer blivit skadade under attacken, skriver The Guardian.

– Fienden inledde en attack mot en civil konvoj i stadens utkanter. Människor stod i kö för att ge sig av till det ockuperade området för att hämta sina släktingar och för att leverera hjälp, säger regionens guvernör Oleksandr Starukh i ett uttalande.

I ett telegram skriver Ukrainas president Zelenskyj att bara ”terrorister” skulle attackera civila och anklagade Ryssland för att söka revansch mot Ukraina för dess ”ståndaktighet” och för att kompensera för sina egna misslyckanden på slagfältet.

Ryssland har hittills inte svarat på anklagelserna om att de skulle ligga bakom attackerna.

Skadade fordon från konvojen i Zaporizjzja.
Skadade fordon från konvojen i Zaporizjzja.
Skadade bilar ur konvojen i Zaporizjzja.
Skadade bilar ur konvojen i Zaporizjzja.
Publisert:

LÄS VIDARE