Alkoholforskaren: Stanna upp och reflektera

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2024-02-22

Alkohol är inte nyttigt för kroppen. Arkivbild.

Tre miljoner svenskar dricker över gränsen för riskbruk, enligt en ny rapport. Kan det verkligen stämma? Är det fel på siffrorna eller vårt sätt att se på alkohol?

– Jag tror att det råder en missuppfattning kring vad det här står för och vilka som drabbas , säger alkoholforskaren Sara Wallhed Finn.

Stämmer verkligen siffrorna, är så här många svenskar i riskzonen?

– Det är en ganska rejäl förändring. I vanliga fall om man tittar på Folkhälsomyndighetens siffror så ligger andelen med riskbruk kring 15 procent. Sedan tror jag CAN:s siffror stämmer, de är bra på det här, säger Sara Wallhed Finn, alkoholforskare vid Karolinska Institutet.

Är det fel på svenskarnas synsätt på alkohol?

– Det är såklart jättesvårt att säga för alla påverkas olika av alkohol. Men jag tror att det kan vara svårt att tänka kring det här för många. Även om man har ett riskbeteende så drabbas inte alla av konsekvenser varje gång de dricker, men det ökar risken över tid.

Är en sådan här ökning alarmerande?

– Alkohol är inte bra för hälsan, och har en massa skadeverkningar. Där har det kommit nya rön. Vi vet att vi har en stor andel alkoholrelaterad ohälsa i befolkningen. Tittar man strikt på hälsokonsekvenser av alkohol är det alarmerande, men det är egentligen känt. Men jag tror att folk i allmänhet uppfattar alkoholproblem som något annat.

– Jag tror att det råder en missuppfattning kring vad det här står för och vilka som drabbas av alkoholproblem. Den stora andelen av alkoholrelaterade skador uppstår faktiskt i gruppen med riskbruk, det är inte bland den mindre gruppen med alkoholberoende.

Kortfattat, vad har alkohol för negativa effekter hälsomässigt?

– Det höjer blodtrycket och bidrar till hjärt- och kärlsjukdomar, det ökar risken för en rad olika cancerformer, det ökar risken för psykisk ohälsa och förvärrar existerande psykisk ohälsa.

Är alkohol på det sättet att likna vid exempelvis köttätande som alltmer har visat sig vara hälsomässigt dåligt?

– Ja, eller rökning. För 20 år sedan var det mycket vanligare än vad det är nu. Vi har fått bättre kunskap, bättre metoder att kunna mäta riskerna med alkohol. Tittar vi 20 år framåt kanske normerna kring alkohol förändras, då kanske det inte är samma siffror som vi ser i dag.

För den som läser det här och hajar till, hur ska man resonera?

– Jag tror att många pratar med vänner och slår ifrån sig, att ”siffrorna är nog för höga”, ”det här måste vara fel” och liknande. Där skulle jag nog vilja att man stannar upp lite och reflekterar över sina alkoholvanor och hur man ser på alkoholproblem. Det här svartvita tänkandet kring vilka som har alkoholproblem och inte gör det svårare att ha samtal kring det.

Följ ämnen i artikeln