Socialstyrelsen återkallar andningsmasker: ”Rena förfalskningar”

Av: John Granlund, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera flygplanslaster med skyddsutrustning har landat i Sverige för att rädda coronavården.

Men en del av materialet har varit undermåligt – och i flera regioner hann produkterna användas innan Socialstyrelsen slog larm.

På onsdagen drog man tillbaka skyddsmasker från 13 regioner.

Svensk coronavård har sedan dag ett lidit stor brist på skyddsutrustning. 

I månadsskiftet mars-april började de första flygplanslasterna med material från Kina landa i Sverige.

Samtidigt gick Karolinska ut med att man satt upp ett command center där man tillsammans med personal från Scania skulle samordna leveranserna.

Men bland materialet som flugits in finns produkter som inte håller måttet.

– Det är rena förfalskningar och piratkopior som säljs till regionerna just nu. Det är också därför som det är svårt att sålla mellan alla frivilliga som vill hjälpa till med materiel. Vi kan inte separera de seriösa från de som vill tjäna pengar, säger en källa i myndighetssverige som arbetar med samordning i coronakrisen.

En av de andningsmasker som socialstyrelsen återkallar.
Foto: Privat
En av de andningsmasker som socialstyrelsen återkallar.
Foto: Privat
Socialstyrelsen återkallar andningsmasker: ”Rena förfalskningar”
Foto: Privat
I onsdags kväll gick Socialstyrelsen ut och varnade för en stor leverans skyddsmasker som man tidigare skickat ut till regionerna.

I onsdags kväll gick Socialstyrelsen - som fördelar materiel mellan regioner som begärt stöd - ut och varnade för en stor leverans skyddsmasker som man tidigare skickat ut till regionerna.

I en skrivelse till regionerna med rubriken “information om utlämnad KN 95 Homar FFP2” (skyddsmasken i fråga, reds. Anm) skriver myndigheten att man har “stoppat alla eventuella ytterligare utleveranser och vill härmed informera alla regioner som har fått denna produkt av Socialstyrelsen eller annan aktör att den aktuella masken inte uppfyller FFP2”.

FFP2 är den näst högsta klassningen av andningsmasker och krävs för att få användas i sjukvård och ska filtrera vid aerosolbildande aktivitet, exempelvis vid respiratorvård.

Enligt flera olika uppgiftslämnare som Aftonbladet varit i kontakt med har maskerna redan hunnit användas av vården i stor utsträckning.

Mottagare av masken i fråga är följande regioner:

Stockholm

Värmland

Östergötland

Skåne

Norrbotten

Kalmar

Dalarna

Västmanland

Sörmland

Jönköping

Gotland

Västerbotten

Halland

– Det gäller att vara oerhört uppmärksam. Dels för att det finns oseriösa försäljare och dels för att skyddsutrustning som är kvalitetsmärkt kanske inte är det, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Hur kan det här ske?

– I det här fallet var det utrustning som var kvalitetsmärkt och vi får undersöka om det finns något fel på utrustningen.

– Det vi handlar upp ska vara kvalitetsmärkt.

Fast det var det ju inte här?

– Nej, men nu finns det en snabbprocess för det också.

Bland de drabbade regionerna har Aftonbladet varit i kontakt med Region Stockholm om bekräftat att man fått in material som inte håller måttet.

”Det har kommit in vissa partier som varit undermåliga. Dels handlar det om att produkter som levererats inte har varit enligt överenskommen specifikation, och dels handlar det om produkter som inte håller rätt kvalitet, till exempel avseende materialet. Det sätt vi hanterar situationen på är att förstärka kvalitetskontrollen på alla ersättningsprodukter och nya leverantörer, samt att vi ser till att köpa från många olika leverantörer.”, skriver Annika Folcker på Region Stockholms pressfunktion.

Publicerad: