Trots vaccinering återinför Nederländerna restriktioner – över 16 000 smittade på ett dygn

Uppdaterad 2021-11-13 | Publicerad 2021-11-12

Smittspridningen går kraftigt uppåt i Nederländerna.

Nu tar landet ett steg bakåt och inför coronarestriktionerna igen – och lagom till jul riskerar Sverige behöva göra samma sak.

– Det förefaller kanske motiverat i dag. Många länder i Europa är på väg i den riktningen, säger professor Jan Holmgren, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Restauranger, barer och butiker måste stänga klockan åtta. Alla som kan bör jobba hemifrån. Planerad vård ställs in och ingen får besöka sportevenemang längre.

Nederländerna stänger ner igen.

Över 16 000 personer har smittats det senaste dygnet. I veckan har antalet sjuka dubblerats – och har nått de högsta nivåerna sedan pandemin bröt ut.

– Jag är ganska säker på att det är samma grupper som står för smittan i alla länder. Det är framför allt ovaccinerade mellan 20 och 40 år, invandrargrupper som generellt har sämre vaccination och barn under tolv år som inte är vaccinerade, säger Jan Holmgren, professor i medicinsk mikrobiologi och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

En och en halv meter – igen

Över hälften av alla som vårdades på sjukhus förra månaden i Nederländerna – och 70 procent av patienterna på intensivvården – var ovaccinerade eller hade bara fått en dos, enligt Reuters.

Smittspridningen ökar i flera europeiska länder.

Förra veckan återinfördes krav på munskydd, och listan på ställen som kräver coronapass har blivit längre. Ovaccinerade får alltså inte komma in på bland annat djurparker och nöjesfält.

I kväll meddelade landets premiärministern Mark Rutte att restriktionerna träder i kraft i morgon och gäller i minst tre veckor.

Bland annat uppmanas folk att inte träffa fler än fyra personer över 13 år per dag, att hålla en och en halv meters avstånd, och i fall någon i hushållet är smittad måste alla sätta sig i karantän.

– Vi vet att de flesta infektioner sker bakom ytterdörren, säger Mark Rutte på en presskonferens.

Möttes av motstånd

Runt 300 upprörda demonstranter har samlats för att protestera mot restriktionerna, enligt Nos. De har bland annat kastat smällare och pryoteknik mot polis.

Demonstranterna beordrades att skingras och polisen använde en vattenkanon. Hälsominister Hugo de Jonge kallar coronapasset för ett dilemma, eftersom det begränsar personer som inte vaccinerat sig.

– Jag förstår att folk känner sig något tvingade att röra sig åt det hållet. Men vi måste också hålla samhället säkert. Om vi kan hålla ett kafé öppet längre eller låta en festival hållas, så är det vårt jobb att ta det beslutet, säger han.

Fler kommer att bli sjuka i Sverige

Vaccinen har inte minskat smittspridningen så mycket som forskare trott, menar virusforskaren Niklas Arnberg vid Umeå universitet.

Han är överraskad över hur stor smittspridningen är i Europa, även om Sverige inte drabbats lika hårt än så länge.

– Vi kommer att få fler som blir sjuka i Sverige. Om inte annat kommer vi att se en ökning i antalet inlagda på intensivvården, förmodligen inom en inte alltför snar framtid tyvärr, säger han.

Protester i Amsterdam.

Men han tror inte att det kommer bli lika höga smitt- och dödstal som förra vintern.

– Vi bör klara den här vintern bättre än den förra.

Professor: ”Inför coronapass”

I bland annat Österrike säger förbundskansler Alexander Schallenberg att en nedstängning för ovaccinerade sannolikt är oundviklig. Tyskland och Danmark lämnar också dystra besked.

Professorn Jan Holmgren tror att det finns anledning att känna oro för Sverige med.

– Många av de här länderna har ungefär samma vaccinationstäckning som Sverige har, säger han.

– Jag tror att Sverige måste vara öppet för att införa restriktioner och krav på covidvaccinpass vid offentliga tillställningar, och i värsta fall vid restaurangbesök också.

Vaccinerad vid julbordet ingen garanti

Enligt honom ligger vi några veckor efter resten av Europa men att vi också kan tvingas stänga ner.

Allt beror på hur svenskarna beter sig kring jul, genom att till exempel följa de tidigare restriktionerna inför luciafiranden och julbord.

– Att vara fullvaccinerad är ingen garanti för att inte smittas eller sprida smittan vidare. Allt talar för att en tredje vaccinationsdos, säger Jan Holmgren.