Dubbla dubbelgångare ska förstöra för Boris i valet

Publicerad 2021-09-07

Boris Vishnevsky, Boris Vishnevsky och Boris Vishnevsky.

Boris Vishnevsky vill bli invald i lokalparlamentet.

Det vill Boris Vishnevsky också.

Och Boris Vishnevsky.

Sammanlagt är det tre skäggiga, grånande, lätt tunnhåriga medelålders män vid namn Boris Vishnevsky som söker väljarnas förtroende inför ett val till lokalparlamentet i Sankt Petersburg längre fram i september.

Vad är oddsen på det?

Sannolikt enorma om det hade varit sant.

Den riktige Boris Vishnevsky, liberal oppositionspolitiker som är kritisk till Kreml och president Putin, fick i somras reda på att han skulle möta två andra kandidater med samma namn i valet.

Under söndagen fick han se bilder på motståndarna och fick en chock, skriver The Guardian.

Ska besegras med egna utseendet

Utöver att ha bytt namn hade de falska dubbelgångarna även ändrat sitt utseende för att ytterligare förvirra väljarna – i ett försök att dela rösterna och slå ut Boris Vishnevsky med hjälp av hans eget namn och nuna.

Förhoppningen är att tillräckligt många väljare ska ta fel på kandidaterna och ge platsen i parlamentet i Sankt Petersburg, näst största stad i Ryssland med drygt fem miljoner invånare, till en annan politiker.

– Varje val säger vi att det är de smutsigaste valen någonsin. Jag är säker på att vi säger samma sak nästa val också, säger den riktige Boris Vishnevsky enligt The Guardian.

De bägge andra Boris Vishnevsky har inte uttalat sig sedan historien fick spridning.

Åtminstone en av dubbelgångarna, en man som fram till nyligen hette Viktor Bykov, har ändrat sitt utseende rejält inför sin nya roll.

I en officiell bild på lokalparlamentets sajt hade han tidigare rejält med hår och såg misstänkt mycket yngre ut än bilden som skickades in till valmyndigheten, skriver The Guardian.

Han tros antingen ha rakat framdelen av håret för att framstå som skallig eller helt enkelt manipulerat bilden.

Den andre Boris Vishnevsky ska tidigare ha hetat Alexei Shmelev och varit försäljningschef på ett företag i Sankt Petersburg.

Falska kandidater vanligt

Ingen av dubbelgångarna har framträtt på valmöten eller gjort några intervjuer.

Boris Vishnevsky vill inte spekulera i vad som kan ligga bakom Boris Vishnevskys och Boris Vishnevskys märkliga förändring.

– Jag tror inte att de gick med på att förnedra sig så här gratis.

Falska kandidater som endast ställer upp för att förvirra väljare och styra resultatet dyker upp med jämna mellanrum i Ryssland, skriver The Guardian.

Men detta står ut även i Ryssland eftersom männen både ändrade namn och utseende.

Fotnot: Den verklige Boris Vishnevsky ska enligt The Guardian vara mannen i slips till höger på bilden.

Följ ämnen i artikeln