Live

Aftonbladet Direkt

  • Fastnålat inlägg

    Morgan Spurlock har dött

    24 maj 16.08
    Astrid Larsson

    Dokumentärfilmaren Morgan Spurlock har dött i cancer, rapporterar ABC News.

    Han blev 53 år.

    ”Morgan gav så mycket genom sin konst, idéer och generositet”, säger hans bror Craig Spurlock i ett uttalande.

    Morgan Spurlock ligger bland annat bakom dokumentären ”Super Size Me” som släpptes 2004 och Oscars-nominerades året efter.

TRE NYHETER DU INTE FÅR MISSA
  • TT
    15 min

    Skydd mot värmeböljor brådskar: "Ny problematik"

    Dagarna med värmebölja har blivit fler och antalet väntas försätta öka. Arkivbild.
    Dagarna med värmebölja har blivit fler och antalet väntas försätta öka. Arkivbild. Foto: Erik Johansen/NTB/TT

    En värmebölja har dragit in över landet och allt pekar på att de kommer att bli fler framöver. I Stockholm kan det handla om 60 dagar med värmebölja vid seklets slut.

    Det påverkar hela samhället och ställer krav på anpassning.

    – Problematiken kring värme är ganska ny för oss i Sverige. Vi har varit vana att planera vårt samhälle för svår kyla, inte värme. Nu behöver vi tänka om, säger Martina Söderström, divisionschef på konsultbolaget Sweco.

    Forskning visar att värmeböljor kommer att bli vanligare och mer intensiva till följd av klimatförändringen. Behovet av skydd brådskar, enligt Sweco som i en ny rapport analyserat värmen i 24 europeiska storstäder.

    Rekordvarma 2018 hade Stockholm 25 dagar med värmebölja enligt definitionen ”en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur är minst 25 grader minst 5 dagar i sträck”. Men 2100 riskerar staden att ha ytterligare 37 dagar – en ökning med 150 procent. I Köpenhamn kan antalet dagar med värmebölja öka med 160 procent.

  • Mattias Kjellman
    28 min

    Ordningsvakt misshandlad – en person gripen

    En ordningsvakt blev misshandlad i Göteborg under natten till onsdagen, enligt GP.

    Larmet inkom till polisen vid 01-tiden och misshandeln ska ha ägt rum på en krog i centrala Göteborg.

    – Vi får in ett bråk som slutar med en skadad ordningsvakt, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till GP.

    Ordningsvakten fördes med ambulans till sjukhus med skador i ansiktet och på huvudet.

    En misstänkt person kunde gripas senare under natten.

  • TT
    06.19

    WHO: En tredjedel av vuxna rör sig för lite

    Nästan en tredjedel av alla vuxna globalt når inte upp till WHO:s rekommenderade nivå av fysisk aktivitet. Arkivbild.
    Nästan en tredjedel av alla vuxna globalt når inte upp till WHO:s rekommenderade nivå av fysisk aktivitet. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg/TT

    Nästan en tredjedel, 31 procent, av alla vuxna världen över är för stillasittande, enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen, WHO.

    Omkring 1,8 miljarder människor nådde inte upp till de rekommenderade nivåerna av fysisk aktivitet 2022 enligt rapporten, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

    Därmed ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer, enligt WHO.

    WHO rekommenderar minst 150 minuter fysisk aktivitet av måttlig intensitet, eller 75 minuter av högintensiv fysisk aktivitet, i veckan.

    Sedan 2010 har andelen av de som tränar mindre än vad som rekommenderas ökat med fem procentenheter. Om trenden håller i sig väntas nivåerna av stillasittande ha nått till 35 procent år 2030.

  • Mattias Kjellman
    05.59

    Stor risk för skogsbrand

    Risken för bränder är stor under onsdagen
    Risken för bränder är stor under onsdagen Foto: SMHI

    SMHI har utfärdat en varning om risk för skogsbrand – i ett område som sträcker sig från Nordöstra Götaland, över stora delar av Svealand och upp till sydvästra Norrland.

    Brandrisken i skog och mark är stor eller mycket stor. Lokalt är risken "extremt stor".

    SMHI skriver på sin hemsida att "stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud".

  • TT
    05.04

    Austin och Belousov i samtal

    USA:s försvarsminister Lloyd Austin och Rysslands försvarsminister Andrej Belousov pratade i telefon på tisdagen, uppger båda ländernas försvarsdepartement.

    Austin betonade vikten av att upprätthålla kommunikationsvägar trots Rysslands anfallskrig mot Ukraina, enligt Pentagons talesperson Pat Ryder. Enligt Ryssland skedde samtalet på USA:s initiativ.

    Belousov ersatte Sergej Sjojgu i maj. Senast Austin talade med Sjojgu var i mars 2023.

  • TT
    04.39

    Miljonsatsar på svenska rovdjur

    Världsnaturfonden, WWF, satsar stora pengar på svenska rovdjur. Totalt ska 3,6 miljoner kronor delas ut till projekt som satsar på forskning, innovation och ökad kunskap. Det är tredje året i rad som en liknande satsning görs.

    Bland annat ska en ”rovdjursskola” utvecklas för att öka rovdjurskunskapen hos barn. Ett annat projekt ska utveckla en drönare som kan varna tamdjursägare för att på sikt minska antalet rovdjursangrepp.

    ”Målet med satsningen är att bidra till livskraftiga rovdjursstammar och en rovdjursförvaltning som är långsiktig och förutsägbar. Vi vill att arbetet fortsätter för att både människor och stora rovdjur ska kunna må bra och leva tillsammans”, säger Benny Gäfvert, senior rovdjursexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

  • TT
    04.08

    Ryssland och Ukraina bytte fångar

    90 ukrainare fick återvända hem. Bild från ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs Telegramkanal.
    90 ukrainare fick återvända hem. Bild från ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs Telegramkanal. Foto: Volodymyr Zelenskyjs telegramkanal via AFP/TT

    Ukraina och Ryssland uppger att ett större fångutbyte genomfördes under tisdagen. 90 krigsfångar från varje sida har släppts.

    Länderna har genomfört över 50 fångutväxlingar sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022. Fångutväxlingen har förhandlats fram av Förenade Arabemiraten.

    – Som utlovat arbetar vi för att få tillbaka alla hem till Ukraina från ryskt fångenskap. Varenda en av dem, säger ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

  • Elliot Morseth Edvinsson
    03.36

    Världens längsta hund har dött

    Hunden Kevin fick i förra veckan utmärkelsen världens längsta hund. Hunden, som var en Grand Danois, mätte 0,97 meter från fötterna till manken, och hela 2,13 meter när han stod på sina bakben.

    Nu har Kevin dött, efter att ha genomgått en oplanerad operation, rapporterar CNN.

    Familjen är ”förkrossad”, skriver kanalen.

    – Han var bara den bästa enorma pojken, säger ägaren Tracy Wolfe.

    Hundar av rasen Grand Danois har relativt korta livslängder jämfört med mindre hundar, och lever i genomsnitt sju till tio år, enligt American Kennel Club.

  • TT
    02.30

    Assange erkände – ska flyga till Canberra

    Assange i säkerhetskontrollen vid domstolen i Marianerna, som är ett amerikanskt territorium i Stilla havet.
    Assange i säkerhetskontrollen vid domstolen i Marianerna, som är ett amerikanskt territorium i Stilla havet. Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

    Efter att ha nått en överenskommelse med USA:s justitiedepartement inställde sig spionanklagade Assange i en amerikansk domstol på Nordmarianerna, som är ett territorium i Stilla havet tillhörande USA.

    Assange har erkänt sig skyldig till spridande av hemlig information.

    Han väntas nu flyga hem som en fri man till hemlandet Australien.

    Läs mer här

  • Elliot Morseth Edvinsson
    01.48

    Misstänkt grov misshandel i Malmö

    Strax innan midnatt på tisdagen larmades polisen till köpcentrumet Caroli i Malmö. Där ska en misstänkt grov misshandel skett, rapporterar Sydsvenskan.

    När polisen kom till platsen hittade de en skadad man på en trottoar. Mannen har förts till sjukhus med okänt skadeläge.

    En person har gripits misstänkt för grov misshandel.

  • TT
    01.36

    Finger avklippt – Semper får böta

    Barnmatstillverkaren Semper fälls för arbetsmiljöbrott och måste betala till 150 000 kronor i företagsböter, rapporterar Nya Lidköpings-tidningen.

    Olyckan, som inträffade i Götene 2022, skedde när en anställd skulle byta en reservdel på en maskin. Men maskinen stängdes bara av delvis, vilket gjorde att han förlorade en fingertopp.

    Enligt Åklagarmyndigheten har Sempers riskbedömning och informationen till den anställde varit otillräcklig.

  • TT
    00.52

    Assange på plats i amerikansk domstol

    Assange i säkerhetskontrollen vid domstolen i Marianerna, som är ett amerikanskt territorium i Stilla havet.
    Assange i säkerhetskontrollen vid domstolen i Marianerna, som är ett amerikanskt territorium i Stilla havet. Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

    Spionerianklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange har anlänt till en amerikansk domstol på Nordmarianerna, som är ett territorium i Stilla havet tillhörande USA.

    52-åringen ska bli fri efter att ha erkänt spridande av hemlig information och kommit överens med USA:s justitiedepartement.

    På huvudön Saipan kommer han att erkänna sig skyldig till att olovligen ha mottagit och spridit hemlighetsstämplad nationell försvarsinformation, uppger amerikanska justitiedepartementet i ett rättsligt dokument.

    Enligt överenskommelsen väntas Assange dömas till fem år och två månader i fängelse, vilket motsvarar den tid han redan har suttit fängslad i Storbritannien.

    I dokumentet framgår att USA förväntar sig att Assange efter framträdandet i rätten kommer att återvända till sitt hemland Australien.

    Vid 22.30 på tisdagen landade han på ögruppen efter en lång flygning från London, efter att ha lämnat brittiskt fängelse i måndags.

  • TT
    00.24

    Invasiv geting oroar biodlare

    Den äter honungsbin och väcker oro hos biodlare. Det är bara en tidsfråga innan den invasiva sammetsgetingen etablerar sig i Sverige, enligt experter.

    Sammetsgetingen utgör ett hot mot bisamhällen och biologisk mångfald i Europa. Under de senaste 20 åren har arten etablerat sig i större delen av västra Europa, bland annat i Frankrike och Tyskland.

    Enligt Naturvårdsverket är risken stor att sammetsgetingen etablerar sig i Sverige.

    På initiativ av branschorganisationen Biodlarna har en arbetsgrupp skapats med uppdraget att planera insatser och sprida information om sammetsgetingen i samverkan med andra myndigheter. Johanna Adolfsson är samordnare och enligt henne kan arbetet vara avgörande för svenska biodlare.

    – I Frankrike står sammetsgetingen för 20 procent av alla bisamhällens död, säger hon.

    Läs mer här.

  • TT
    i går23.03

    Seoul: Nordkorea har avfyrat robot

    Nordkorea har skjutit upp en robot. Arkivbild.
    Nordkorea har skjutit upp en robot. Arkivbild. Foto: Wong Maye-E/AP/TT

    Nordkorea har skjutit upp en ballistisk robot på tisdagskvällen, svensk tid, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

    Roboten landade i havet och uppskjutningen har bekräftats av både den japanska och den sydkoreanska försvarsmakten.

  • Nelly Kronstrand
    i går22.37

    Julian Assange har landat på amerikansk mark

    Julian Assange.
    Julian Assange. Foto: Eugene Hoshiko / AP

    Julian Assange har landat på amerikansk mark.

    Den spionerianklagade Wikileaks-grundaren är på plats i Saipan, vilket tillhör den amerikanska ögruppen Marianerna.

    Vid 01-tiden, svenskt tid, kommer han att ställas inför domstol, rapporterar AP.

    Enligt överenskommelsen med USA kommer åklagaren att begära ett 62 månaders straff – vilket motsvarar den tid Assange suttit i ett högsäkerhetsfängelse i London.

    ”Nästan fri!”, skriver Wikileaks på X.

    Läs mer här.



 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

  • 22 juni19.27

    Är det intressant att vi läsare får veta priset per person för en midsommarfest bara för att det gäller hos en influencer?

    Läsvärde?

    /BTh

    bernt_thuresson53

    Hej Bernt! Vi har väldigt många läsare med väldigt olika intressen – och tur är väl det! Av vår statistik att döma var det många som ville läsa den igår. 😄

    Amanda Hällsten
  • 22 juni19.25

    Har ni någon statistik på skjutningar, sprängningar m.m. i år? Jag tycker att jag har läst om nya varje morgon :-(

    Ha en bra dag alla.

    Staffan V.

    Hej! Polisen för statistik över det, som du hittar här! Sen gör vi då och då också sammanställningar över t.ex. dödsskjutningar. Hittills i år har 18 personer skjutits ihjäl, så antalet har minskat jämfört med förra året. Men jämfört med våra grannländer ligger det fortfarande på en hög nivå.

    Amanda Hällsten
  • 22 juni19.22

    Hur har det gått för han som föll från byggställning 20m i Södertälje?

    tommy

    Hej! Enligt polisen ska personen ha fått allvarliga skador i olyckan, men vi har inte fått någon mer information sedan dess.

    Amanda Hällsten
  • 22 juni19.21

    Hur kommer jag in på Aftonbladet Plus. Jag har betalat men vet inte hur jag kommer in. Jag söker en speciell artikel. Hälsningar

    wdb

    Hej! För att läsa plusartiklarna behöver du vara inloggad, och du loggar in med din mejladress och lösenord. Om det inte löser sig kan du ringa vår kundtjänst på 08–725 20 70. De nås på vardagar.

    Amanda Hällsten
  • 22 juni19.19

    Har man hittat pojken som försvann i november från sitt jobb? Någonstans vid Skellefteå. Har försvann med en bil.

    bosse_danielsson_bd

    Hej! Nej tyvärr inte. En större sökinsats genomfördes bland annat i maj, men utan resultat. 💔

    Amanda Hällsten

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

  • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
  • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
  • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.