Över 1000 ukrainska barn olagligt adopterade av ryssar

Publicerad 2022-08-24

Ukraina anklagade i april Ryssland för att ha kidnappat 121 000 ukrainska barn.

Nu bekräftar en rysk myndighet att över 1000 ukrainska barn har adopterats.

FN:s folkmordskonvention förbjuder överföring med våld av barn från en grupp till en annan.

Följ ämnen
Ukraina

Olagliga adoptioner är ett välkänt mönster i konflikter, bland annat i militärdiktaturens Argentina mellan 1976 och 1983. Då adopterades barn som föddes av fängslade vänsteraktivister på militärens tortyrcenter bort till regimtrogna familjer.

Socialkontoret i ryska Krasnodar strax öster om Ukraina meddelade i går tisdag att över 300 barn från det av ryska styrkor ”befriade” Mariupol söker fosterföräldrar. Familjer som vill ”ge sin värme” och ”sin kärlek” till barnen uppmanades att höra av sig, och utlovades förutom vanliga barnbidrag ett engångsbelopp på drygt 20 000 rubel, cirka 3500 kronor.

Tidigare har över 1 000 ukrainska barn förts från Mariupol och adopterats av ryska familjer i Sibirien, inom ramen för ett särskilt program, enligt socialkontoret.

Socialkontorets budskap raderades snart, men hade då redan uppmärksammats av oberoende media.

Barn framför en demolerad byggnad i Chernihiv, Ukraina på söndagen.

”Ukrainska barnen måste återlämnas till föräldrarna”

Utrikesministeriet i Ukraina anklagar nu Ryssland för olagliga adoptioner och kräver att de upphör:

– Alla ukrainska barn som olagligt överförts till ryskt territorium måste återlämnas till sina föräldrar eller lagliga målsmän, hette det på utrikesministeriets sajt under tisdagen enligt tidningen Meduza.

I april anklagade den dåvarande ukrainska människorättsombudsmannen Ljudmila Denisova ryska soldater för att ha kidnappat över 121 000 ukrainska barn – både föräldralösa barn men också barn som fortfarande hade föräldrar i livet. Denisova avskedades i slutet av maj för att hon hade överdrivit uppgifter om ryska soldaters våldtäkter av ukrainska kvinnor.

Ryska försvarsministeriet uppgav i april att 658 000 ukrainare, varav 128 350 barn, hade förts från Ukraina till Ryssland i samband med den ”militära specialoperationen”. En månad senare genomförde president Vladimir Putin en lagändring, så att det blev enklare för föräldralösa barn från Ukraina att få ryskt medborgarskap.

FN:s folkmordskonvention förbjuder tvångsöverföringar av barn från en folkgrupp till en annan där uppsåtet är att tillintetgöra en etnisk grupp, konstaterar sajten Institute for the Study of War.