Abes mördare planerade för annat mord

TT

Uppdaterad 2022-07-17 | Publicerad 2022-07-14

41-årige Tetsuya Yamagami sköt ihjäl Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe – men planerade ursprungligen för ett helt annat mord.

Han hade tänkt mörda en högt uppsatt religiös ledare, men fick planera om med anledning av pandemin.

Yamagami har i förhör berättat att han i utgångsläget hade tänkt mörda sydkoreanskan Hak Ja Han Moon, änka till Sun Myung Moon som grundade den nyreligiösa så kallade Moonrörelsen (formellt Enighetskyrkan eller Familjefederationen för världsfred och enighet).

Men hon gjorde inga nya besök i Japan när landet införde strikta covidrestriktioner – och han kunde inte heller resa till Sydkorea, berättar källor nära utredningen för nyhetsbyrån Kyodo.

Tetsuya Yamagami vid en polisstation i Nara i söndags. Arkivbild.

Pengadonation

Det har sedan tidigare framkommit att 41-åringens motiv till mordet på Abe var att han hade fått för sig att denne hade kopplingar till Moonrörelsen. Han har berättat att hans familj hade hamnat i en svår ekonomisk sits sedan hans mamma donerat en stor summa pengar till den religiösa rörelsen.

Shinzo Abe var inte medlem av Moonrörelsen, men Yamagami uppges ha haft uppfattningen att Abes morfar, den tidigare premiärministern Nobusuke Kishi, var den som gav Moonrörelsen tillåtelse att verka i Japan. Därtill hade han hittat ett filmklipp med en hälsning från Abe som spelades upp på ett arrangemang med koppling till rörelsen, enligt uppgifterna i japanska medier.

Japans premiärminister Fumio Kishida vid en presskonferens på torsdagen.

Kritiserar polisen

Mördaren tycks ha gjort upp sina planer i uppemot ett års tid. Han tillverkade mordvapnet och eget krut med hjälp av instruktionsfilmer på nätet, uppger poliskällor för NHK.

Abe var 67 år gammal när han sköts på en gata i staden Nara i fredags förra veckan.

Japans premiärminister Fumio Kishida kritiserar polisen för att inte ha upprätthållit en tillräcklig säkerhet kring Abe i samband med talet. Mördaren kunde långsamt ta sig fram till honom medan han stod och höll ett tal, varpå han sköt honom på ganska nära håll.

En statsbegravning kommer att hållas för Shinzo Abe till hösten, meddelar Kishida vidare. En sådan har inte hållits i landet sedan 1967, då för Shigeru Yoshida som var Japans premiärminister i två omgångar efter andra världskriget.

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs fel släktskap mellan Shinzo Abe och Nobusuke Kishi. Rätt är att Kishi var Abes morfar.

Shinzo Abe.

Följ ämnen i artikeln