Yxmannen kan ha planerat attentat mot Clinton

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-02

Yxmannen som tog sig in i Muhammedtecknarens hus har gripits tidigare för planeringen av en terrorattack mot Hillary Clinton, enligt uppgifter till dansk press.

Hans senaste dåd hyllas nu av terrornätverket al-Shabaab.

Källor till den danska tidningen Politiken säger att den gripne 28-årige somaliern som attackerade Kurt Westergaard i tecknarens hem misstänks för flera terrorbrott.

För fem månader sedan ska han ha gripits i Kenya misstänkt för att ha varit med och planerat en attack mot den amerikanske utrikesministern Hillary Clinton.

Tillbakavisar uppgifterna

Danmarks ambassadör i Kenya, Bo Jensen, tillbakavisar de uppgifterna och säger att det ska ha rört sig om ett missförstånd. Jensen hävdar att 28-åringen hölls kvar i Kenya eftersom han saknade rätt handlingar för att ta sig in i Danmark, uppger TT.

Mannen har enligt dansk polis haft täta kontakter med terrorgrupper i Östafrika.

Men polisen tror inte att dådet var planlagt utan att den 28-årige somaliern handlade på eget bevåg.

"Klart budskap om att döda"

Danska tidningen Politiken har pratat med en talesman för terrornätverket al-Shabaab som hyllar attentatet - även om den gripne 28-åringen inte är en av dem.

– Han är inte medlem i al-Shabaab. Men vi har förståelse för att han försökte döda den man som har kränkt vår profet, säger han till tidningen.

– Det här är ett klart budskap till danska somalier att döda den här mannen till varje pris, säger han.

Talesmannen uppger att medlemmarna i gruppen är "glada över aktionen".

– Även om man är dansk ska det inte hindra någon från att göra detta, fortsätter han.

Skottskadades av polis

Mannen skottskadades av polis sedan han beväpnad med yxa och kniv trängt sig in i Kurt Westergaards hus i Viby nära danska Århus strax efter klockan 22 i fredags kväll. Westergaard slog larm till polisen och strax efteråt var den första patrullen på plats.

Mannen gick till attack mot poliserna försökte krossa rutan till polisbilen med en yxa. När han kastade en yxa valde en polis att skjuta mannen i armen och benet.

Den gripne har somalisk bakgrund och uppehållstillstånd i Danmark. Han har haft täta kopplingar till både den somaliska islamistmilisen al-Shabab och ledare för terrornätverket al-Qaida i Östafrika, uppgav säkerhetspolisen PET.