Politikernas bluff om arbetslösheten

Publicerad 2014-09-10

Full sysselsättning omöjligt för både S och M

Både Socialdemokraterna och Moderaterna säger att Sverige ska ha full sysselsättning.

Men det är en sanning med modifikation.

Kvällens Uppdrag Granskning avslöjar hur en gammal ekonomisk teori bakbinder politikerna i frågan om arbetslöshet.

Om fyra dagar går Sverige till val. Jobben har gång på gång utsetts till den viktigaste frågan – kanske inte så konstigt när arbetslösheten enligt SCB ligger på 7,9 procent.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna har gång på gång sagt att Sverige ska tillbaka till full sysselsättning. Socialdemokraterna nämner begreppet sex gånger i sitt partiprogram, Moderaterna nio gånger.

Arbetslösheten behövs

Men i kvällens Uppdrag Granskning får vi veta att full sysselsättning är ett högst svävande begrepp. Partierna är nämligen bakbundna i sina reformer av en ekonomisk teori som tillämpas av både Riksbanken och Konjunkturinstitutet.

Enkelt uttryckt kan man säga att teorin visar på att alla samhällen har en så kallad "naturlig arbetslöshet". En viss mängd arbetslösa – den så kallade jämviktsarbetslösheten – behövs för att hålla löner och inflation på låga nivåer.

350 000 personer utan jobb

För Sveriges del bedömer Konjunkturinstitutet att jämviktsarbetslösheten just nu ligger på 6,8 procent. Det motsvarar ungefär 350 000 personer.

– Jag tror att sysselsättningen tjänar på att inflationen hålls på en låg nivå. Har vi hög inflation kommer vi inte att få fler jobb, det skapar osäkerhet i ekonomin, har Stefan Löfven (S) tidigare sagt i en intervju om samma ämne med tidningen Byggnadsarbetaren.

”Politikerna har abdikerat”

Teorin kritiseras i programmet för att vara ovetenskaplig och osäker, trots det ställer sig nästan alla riksdagspartier bakom den. Även fackliga organisationer som LO och TCO erkänner i programmet att en viss arbetslöshet behövs för att hålla inflationen nere.

– Politikerna har ju abdikerat den här arbetslöshetsbekämpningen till Riksbanken. Riksdagen och regeringen kan inte påverka arbetslösheten om Riksbanken har en annan uppfattning, säger Göran Zettergren, chefsekonom på TCO i programmet.

Programmet sänds i SVT1 klockan 20.00 i kväll.