Så blir budgeten - område för område

Publicerad 2014-10-24

Fler jobb, bättre skolresultat och ökad jämställdhet.

I budgeten lanserar regeringen investeringar på 25 miljarder kronor. Här är de viktigaste satsningarna.

Skola och utbildning

För att vända katastrofresultaten i den svenska skolan vill regeringen införa en rad åtgärder, som särskilt riktar sig till förskolan och skolans tre första år. Regeringen satsar 1,79 miljarder 2015 för att minska klasserna och förbättra stödet för elever i behov av extra hjälp. Drygt en halv miljard läggs på att höja läraryrkets status.

Vård och omsorg

2,10 miljarder satsas 2015 på att höja vården och omsorgens kvalitet. Ytterligare 2 miljarder läggs på att förbättra äldreomsorgen. Regeringen vill också avskaffa den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Det ska ske den 1 juli 2015, och beräknas kosta en miljard om året.

Försvaret

Trots ubåtsjakten i skärgården blir det inte någon jätteökning av försvarsbudgeten. Anslaget till Försvarsmakten ökas med 680 miljoner kronor för 2015. Under de följande åren därpå ska höjningen successivt ökas, för att 2018 uppgå till 1,44 miljarder kronor. Att försvaret får mer pengar motiveras av att det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde har försämrats.

Jämställdheten

Regeringen satsar totalt nära en miljard kronor nästa år på tre reformer som ska öka jämställdheten. Det handlar om insatser för att motverka mäns våld mot kvinnor, höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar och höjd grundnivå i föräldrapenningen.

Jobben

Den nya regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det ska bland annat uppnås genom den så kallade 90-dagarsgarantin, som var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften. Nästa år satsar regeringen 1,69 miljarder kronor på traineejobb, extratjänster och utbildningskontrakt som ska hjälpa unga arbetslösa till jobb eller praktik. Regeringen hoppas också att de infrastruktursatsningar som planeras ska ge nya jobb. Arbetsförmedlingen får 910 miljoner i ökat anslag nästa år, och 1,93 miljarder satsas på den högre utbildningen.

Nästa år ska dessutom sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga att trappas av, för att 2016 vara helt slopad. Det ger intäkter på 9,6 miljarder nästa år, och 18,81 miljarder året efter.

Inkomst, bidrag, pensioner

Regeringen trappar av jobbskatteavdraget för inkomster över 50 000 kronor i månaden, löneskatten för personer över 65 år återinförs och gränsen uppräkningen av gränsen för av statlig inkomstskatt begränsas. Det ökar intäkterna med 5,82 miljarder. Den sänkta skatten för pensionärer minskar intäkterna med 1,98 miljarder kronor nästa år. Vid sidan av detta sänks avdraget för privat pensionssparande kraftigt 2015, och 2016 försvinner det helt. Nästa år ger det statskassan ett tillskott med 3,09 miljarder. Regeringen vill också höja taket i a-kassan. Det kostar 1,64 miljarder nästa år.

Miljön

Regeringen vill minska Sveriges utnyttjande av fossila bränslen och arbeta för att miljmålen nås. Ett klimatpolitiskt ramverk ska införas. Stödet för att värna den biologiska mångfalden stärks med ett anslag på 1,26 miljarder. Flera miljöskatter ska höjas, vilket ger ett tillskott till statskassan på 2,29 miljarder nästa år. Skatten på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer höjs också. Intäkten från det blir 250 miljoner 2015.

Infrastrukturen

2,34 miljarder satsas nästa år på flera olika infrastrukturprojekt. Järnvägar och vägar ska rustas upp och utvecklas. Regeringen vill också börja bygga banor för höghastighetståg. Förhoppning är att projekten ska bidra till att öka sysselsättningen.

Kulturen

Regeringen tillför kulturområdet 230 extra miljoner. Det ska bland annat gå till fria entréer på vissa statliga muséer.