80-åring fick handtag i ändtarmen

Uppdaterad 2014-09-01 | Publicerad 2014-08-29

"Personalen skulle stoppa hennes diarré"

En 80-årig kvinna misstänktes först ha blivit utsatt för våldtäkt på demensboendet.

Vid en undersökning hittades ett handtag från en rollator i hennes ändtarm.

– Men en i personalen hade använt handtaget för att stoppa kvinnans diarré, säger en källa med insyn.

Händelsen inträffade på ett kommunalt demensboende i västra Sverige tidigare i somras men det är först nyligen som en polisanmälan har gjorts.

Ärendet utreds nu som grov misshandel.

Övergreppet upptäcktes en morgon då den dementa kvinnan klagade på smärtor i baken. Handtaget som då hittades var av en typ som används på cykelstyren och rollatorer.

Sköterskan ”tröttnade”

Den första reflektionen var att det skett om en våldtäkt. Men vid en närmare granskning klarnade snart bilden. Kvinnan hade haft diarré på natten och en i personalen ska då tröttnat och försökt stoppa avföringen med handtaget, enligt misstankarna.

Flera andra på boendet ska också blivit utsatta för vanvård den aktuella natten, enligt Aftonbladets uppgifter

Chefen för vård och omsorgsboende i den aktuella kommunen har nästan svårt att hitta ord för det som hänt.

– Fasansfullt. Jag inväntar den polisutredning som pågår. Men alla former av övergrepp är fruktansvärda, de är ju inte accepterade....ja, det är hemskt. Jag förstår det inte...

Den som misstänks är en medelålders kvinna som arbetat länge inom vård och omsorg. Hon var timanställd och ingick i den så kallade poolverksamheten.

”Oro bland brukarna”

När omständigheterna klarnade kring den nu aktuella händelsen hade hon redan fått sparken på grund av en annan incident under sommaren.

Omsorgschefen vill inte närmare gå in på några detaljer med hänvisning till den pågående polisutredningen.

– Men man upptäckte att det var en väldig oordning, och det fanns väldigt mycket oro bland brukarna på morgonen när dagpersonalen kom. Då gjorde man en rapportering, och det bestämdes att så kunde vi inte ha det. Så hon fick avsluta sin anställning hos oss.

När övergreppet mot kvinnan i 80-årsåldern upptäcktes rådde ingen tvekan om att det skulle anmälas till polisen.

Hur mår kvinnan i dag?

– Det är väldigt svårt att kommentera egenligen. Enheten är ju ett demensboende. Så det är alltid svårt att se om det finns några...vad vi ser finns det ingen oro som sitter kvar, eller någon otrygghet.

Hur har de anhöriga reagerat?

– I de samtalen vi haft har de ändå känt sig trygga med vårt agerande.

Ska kartläggas

Vårdchefen menar att händelsen kunnat inträffa på grund av att en enskild person gjort fel snarare än att det rör sig om systemfel eller rutiner som brustit. Den aktulla natten ska det inte ha varit ovanligt lite personal.

– Nej, det var som det alltid är.

Nu ska det ändå göras en undersökning för att söka möjliga förbättringar. Samtidigt görs en kartläggning av var den brottsmisstänkta kvinnan arbetat sista tidien. Eventuellt kan det finnas andra övergrepp även om det inte finns något som tyder på det just nu. Ledningen vill i vilket fall veta var hon varit i verksamheten.

”Vi har inte brustit”

– Vi tittar också nu på om det är någonting som vi ska göra annorlunda. Och det utifrån den kartläggning av var hon har varit och även hur vi har haft det hos oss.

– I händelsen finns det ingenting som vi har brustit i. Förutom att det har kunnat ske, det är ju en sak. Men däremot kan man alltid fundera på om man kan göra saker på annat sätt.

Den misstänkta riskerar nu åtal och fängelse om hon fälls.