Nu skärps reglerna för 160 000 arbetslösa

Publicerad 2015-02-27

Fler arbetslösa riskerar att bli av med sin ersättning om de inte sköter sig.

De som ingår i olika arbetsmarknadspolitiska program får nämligen skärpta krav på sig från 1 mars.

Tidigare har Arbetsförmedlingen sällan tagit till hårda åtgärder mot personer som ingår i olika program och som inte skött sig, att de inte sökt anvisade jobb, gå till möten eller aktivitetsrapportera. Det som myndigheten kunnat göra är att avbryta programmet och dra in ersättningen.

Men nu blir det ändring.

Första steg: Varning

Från och med 1 mars inför en trappa med åtgärder. Som första åtgärd kan en varning utfärdas. Därefter kan ersättningen dras in en dag och sedan i flera dagar upp till maximalt 45 dagar. Regeländringen kommer göra att fler blir av mer ersättningen.

– Om man inte kommer på besök, eller om man inte söker ett enskilt jobb eller så, då har det varit ovanligt tidigare att man återkallar programmet. Så vi bedömer att då kommer det här att öka naturligtvis, säger säger Göran Åhman, projektledare för införandet av det nya sanktionssystemet inom aktivitetsstöd på Arbetsförmedlingen, till Ekot.

”Ovanligt med höga sanktioner”

Samma regler infördes för personer som har a-kassa redan för ett och ett halvt år sedan. A-kassorna lät till en början ofta bli att vidta åtgärder på grund av problem med de så kallade aktivitetsrapporterna. I dag är det annorlunda, men få drabbas av de hårdaste åtgärderna.

– De flesta får bara en eller två, kanske max tre sanktioner på de här trappstegen. Det är väldigt ovanligt att man fortsätter upp och får höga sanktioner, alltså får 45 dagars avdrag eller sådana saker, det är mycket ovanligt, säger Göran Åhman.

Följ ämnen i artikeln