Emma: ”Jag vet vad jag minns”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-31

Rättens expert ifrågasatte mammans minnesbild

KÖPING. Den andra rättegångsdagen var inte många minuter gammal innan Emma Jangestig pekade ut tyskan som gärningsman.

– Ansiktet, de mörka dragen, det mörka håret, den stora näsan. Jag hörde hennes röst och kände igen den, sade Emma i rättssalen.

Skeptisk Minnesforskaren, professorn och rättens sakkunnige Sven-Åke Christiansson ifrågasätter Emmas möjlighet att minnas det hon säger sig minnas.

Men innan dagen var slut skulle hon få höra att det kunde hon omöjligt minnas.

Minnesforskaren, professorn och rättens sakkunnige Sven-Åke Christiansson var tvärsäker på sin sak. Efter att ha undersökt Emmas cirka en månad efter brotten konstaterade han i ett utlåtande som lämnades in till rätten i dag:

– Emma har en mycket allvarlig minnespåverkan och en mycket kraftig minnesnedsättning. Det är mycket, mycket osannolikt att de minnen hon har är verklighet. Det troliga är snarare att hon har återskapat sina minnen, vilket är en naturlig följd av att man pratar med andra, tänker, funderar, drömmer och jagar en förklaring på att man råkat ut för ett sådant trauma som Emma gjorde.

Allvarligt slag

Professorns utlåtande är ett mycket allvarligt slag mot åklagarsidan som under dagens förhör med Emma gjorde ett stort nummer av de detaljer som mamman sade sig minnas:

Kvinnan som stod på trappan utanför med uppknäppt jacka och platt mage. De mörka dragen, det halvt uppsatta håret, det osminkade ansiktet. Och orden:

– Hi, I'm XX.

Trots att försvararen prövade hennes minnesbilder så var Emma övertygad.

– Jag vet vad jag minns.

Samtidigt så erkände hon att hon aktivt sökt information om brotten. Hon har läst samtliga exemplar av Expressen och Aftonbladet som innehållit artiklar om morden men har, säger hon, undvikit att titta på bilderna.

Flashback

Hon har också diskuterat brottet som hon utsatts för på internetforumet Flashback. Det slutade hon med, berättade hon, när hon blev erbjuden att få titta på en opixlad bild av den misstänkta 32-åriga tyskan.

Men som flera poängterade under rättegångsdagen så har hon redan tidigare sett en bild av tyskan, en bild som togs när hon var på en semesterresa med Emmas nuvarande sambo.

– Bilden kan mycket väl ligga till grund för hennes beskrivning av gärningsmannen, sade Christiansson.

Läs hela dagens förhör med Emma Jangestig och expertvittnet Sven-Åke Christiansson här på aftonbladet.se.

Förhören med Emma Jangestig – minut för minut:

Följ ämnen i artikeln