Lund – Sveriges bästa skolkommun

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-15

Lund har Sveriges bästa skolor anser Lärarförbundet.

Därför får kommunen pris för sin skolverksamhet – för andra gången.

– Jag är så stolt över lärarna och eleverna i vår kommun, säger Tove Klette (fp), kommunalråd i Lunds kommun.

Lärarförbundet utsåg i dag Lund till Sveriges bästa skolkommun.

– Att Lund är i toppen år efter år tyder på en stabil och hög utbildningsnivå, säger Eva-Lis Sirén, förbundsordförande i Lärarförbundet.

Lund är den enda kommun i hela Sverige som har funnits med bland de fem främsta på listan sedan priset inrättades 2002. Senaste gången kommunen knep förstaplatsen var 2004.

– Lund har ju en gammal kunskapstradition där skolorna har en tydlig och självklar roll, säger kommunalrådet Tove Kleppe (fp) till aftonbladet.se

– Det här är en väldigt viktig utmärkelse. Det sporrar oss att bli bättre och bättre.

Nya utmaningar

Enligt Tove Kleppe finns det flera områden som gör att Lunds kommun ständigt utvecklar sina skolor.

– Vi satsar mycket på fortbildning för våra lärare, arbetar med ökat självstyre till den enskilda skolan och har ett bra samarbete med universitetet, säger Tove Kleppe, men betonar också att kommunen har flera utmaningar att se fram emot.

– I kommunen finns det 164 nationaliteter och under de senaste två åren har vi ökat med 4000 invånare. Nu behöver vi satsa på en utbyggnad av förskolan.

Men innan det är dags för nästa utmaning ska kommunalrådet delta vid Lärarförbundets prisutdelning på Kulturhuset i Stockholm.

– Sedan ska jag ära dem som äras bör, det vill säga lärarna och eleverna vid skolorna i Lund. Men hur jag ska göra det har jag inte kommit på ännu, säger Tove Kleppe till aftonbladet.se.

Sunne klättrade mest

Årets klättrare, det vill säga den kommun som förbättrat sin placering mest sedan förra året, är Sunne kommun i Värmland. Förra året låg kommunen på 288:e plats. I år har kommunen plats 102.

– Sunne har klättrat 186 placeringar och har förbättrat sitt resultat i samtliga 14 kategorier, säger Eva-Lis Sirén, förbundsordförande i Lärarförbundet.

ANNONS