Två miljarder extra till polisen

Uppdaterad 2017-10-20 | Publicerad 2016-09-12

Regeringen föreslår ett tillskott till polisen på två miljarder kronor de närmaste fyra åren.

Det meddelade Anders Ygeman och Magdalena Andersson på en pressträff.

Polisförbundet tycker inte att satsningen är tillräcklig – utan kräver ett krispaket.

– Regeringen har inte insett vidden av poliskrisen, säger ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade i dag regeringens ekonomiska satsning på polisen. Under 2017 till 2020 kommer polismyndigheten att få ett tillskott på 2 miljarder kronor. Säkerhetspolisen, Säpo, kommer få ett tillskott på 650 miljoner kronor.

Summan för nästa år är 100 miljoner kronor extra för polisen och 80 miljoner extra för Säpo.

– Vi lägger tillskottet i en trappa uppåt, säger Magdalena Andersson.

Enligt henne kommer polisen ha ett överskott i år, därför är det bättre att skjuta till den stora delen av summan senare.

Begärde 3,9 miljarder kronor

Exakt hur pengarna ska användas och hur många nya poliser som ska tillsättas vill ministrarna inte gå in på.

– Polismyndigheten själv får göra en avvägning hur man använder resurserna på bästa sätt, säger Magdalena Andersson.

I budgetunderlaget som polisen skickade in till regeringen i våras begärde myndigheten en anslagshöjning på 3,9 miljarder kronor fram till 2020.

– Vår bedömning är att det här är det som är mest väl avvägt, säger Magdalena Andersson.

Polisförbundet anser inte att regeringen insett vidden av poliskrisen.

– Närmare tre poliser om dagen har slutat bara i år. Nu behöver vi se ett krispaket för svensk polis. Vi har inte råd att låta erfarna poliser sluta. För att vända polisbristen behövs förutom renodlingen och fler poliser ett polislönelyft, säger ordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

Kräver krispaket

Hon beskriver situationen som akut och säger att det krävs ett "krispaket med en öronmärkt polislönesatsning så att poliser kommer i fatt övriga arbetsmarknaden".

– Vi behöver nu sätta oss ner tillsammans med Polismyndigheten och förhandla fram ett krispaket med kraftfulla åtgärder och skarpa insatser för att vända utvecklingen. Fler poliser behöver återfå arbetsro och få förutsättningar att göra sitt jobb, säger Lena Nitz.

Samtidigt välkomnar hon att polisens arbetsuppgifter renodlas i regeringens förslag.

– Vi välkomnar förslaget om handräckning, polisers kompetens behövs nu mer än någonsin och då har vi inte råd att låta värdefull tid gå åt till annat än rent polisarbete. Vi behöver också använda pengarna som frigörs av renodlingen till en polislönesatsning.

Kommentar från rikspolischefen

Enligt den senaste anslagsprognosen beräknas överskottet vid slutet av 2016 bli drygt 700 miljoner kronor. Lena Nitz vill att de resurserna går till löner och arbetsvillkor.

Rikspolischef Dan Eliasson kommenterar miljardsatsningen på polisens hemsida.

− Det här är ett viktigt bidrag och en viktig signal om att polisen ska fortsätta att växa under kommande år. Vi kommer att fortsätta dialogen med regeringen om polisens långsiktiga resursbehov, säger han.