Organiserade nöttjuvar stjäl för miljoner i Kalifornien

Publicerad 2016-04-15

Todd Crosswell på Caro Nut company håller upp en burk av företagets mandlar.

Den organiserade brottsligheten har hittat en ny lukrativ inkomstkälla.

Genom avancerade bedrägerier kan de köra i väg med varor värda miljontals kronor – utan att offren ens förstår att de blivit blåsta.

– Det har gjort mitt liv bedrövligt, säger Todd Crosswell, offer för de nya nötligorna.

Nötstölderna slår nya rekord i Kalifornien. Den ”gyllene” statens odlare och nöthandlare har drabbats hårt när organiserade ligor upptäckt att deras varor inbringar enorma summor pengar i takt med att marknaden för nyttigheter växer.

2015 inträffade lika många nötkupper som de tre föregående åren tillsammans.

Totalt stals det i fjol nötter till ett värde av över 37 miljoner kronor, rapporterar NBC News.

Bakom stölderna står internationella ligor som stjäl hela sändningar nötter i stöten. Och metoden ligorna använder är ibland så pass avancerad att det kan dröja flera dagar innan offren ens vet att de blivit bestulna.

Andra sidan jorden

Tjuvarna stjäl fraktföretags ”identiteter” genom att hacka deras datasystem och på så sätt kan de hämta ut hela laster med mandlar, pistagenötter eller valnötter, uppger NBC News.

Dokumenten framstår vid ”stöten” som äkta och det kan dröja flera dagar innan nötkupperna upptäcks, ofta först den verklige mottagaren av den stulna sändningen hör av sig och undrar vart de beställda nyttigheterna tagit vägen, enligt NBC News.

Då är nötterna ofta redan på andra sidan jorden. På Europa och Asiens svarta marknader uppger amerikanska myndigheter att nötpriserna är skyhöga.

Utnyttjar svagheter

Caro Nut company är ett av företagen som drabbats hårt, de har förlorat nötsändningar värda över 9,7 miljoner i fjol.

– Det har gjort mitt liv eländigt, säger Todd Crosswell vid företaget till NBC News.

De drabbades under året av sex stölder av bland annat importerade kashewnötter. Men det är främst mandlar som odlas i Kalifornien, närmare bestämt mandlar värda nästan 48 miljarder kronor.

– Nötternas höga värde har fångat den organiserade brottslighetens öga och de utnyttjar svagheter inom fraktnäringen för att tjäna grova pengar, säger FBI-agent Dan Bryant, specialist på organiserad brottslighet, till NBC News.

Följ ämnen i artikeln