Sara sa ifrån mot rasismen i kassakön

Publicerad 2016-04-11

När Sara hörde hur en pappa och hans son utsattes för rasistiska påhopp i affären av en kvinna och en man kunde hon inte hålla tyst.

– Jag var skitförbannad, säger Sara till Aftonbladet.

I fredags var Sara på Hemköp i Borlänge för att handla. Där hamnade hon bakom en pappa och hans son i kassakön som var väldigt lång.

– Då öppnade de upp en ny kassa, så pappan framför mig tog sina varor och gick dit, vilket vem som helst skulle gjort, säger hon till Aftonbladet.

Det här fick dock en äldre kvinna och man i 65-årsåldern som stått framför dem att reagera – Sara hörde hur de kommenterade pappan och sonens utseende.

– ”Svartingarna har inget hyfs” sa kvinnan. Och då svarade mannen att ”det var lika bra att vänja sig”, säger Sara och fortsätter :

– Sen sa kvinnan att de var ”ett lortigt och hänsynslöst folk” och att de inte kunde svenska språket utan bara snackade skit om svenskarna.

”Där gick min gräns”

Sara, som såg att pappan blev märkbart ledsen över kommentarerna, fick nog av de rasistiska påhoppen och röt ifrån – dessutom kände hon att pojken inte skulle behöva höra detta.

– Där gick min gräns, jag sa till dem att det inte är något typiskt utländskt beteende att byta kassa. Sen sa jag att det snarare var kvinnan som behövde tänka på hur hon snackar.

Kvinnan tog inte åt sig och menade att Sara inte skulle lägga sig i då hon inte visste hur det är att vara svensk.

– Jag började skratta och sa att jag nog vet hur det är att vara svensk. Men att jag också vet att vi alla är människor oavsett hudfärg och att om de vill att världen skall bli bättre bör de börja jobba med sitt eget ovårdade språk.

Efter det sa kvinnan inget mer.

Ingen annan ingrepp

Den utsatta pappan tackade Sara – men sa att hon inte skulle behöva göra sig osams med ”sitt folk” för hans skull, vilket fick Sara att återigen reagera.

– Jag tycker vi alla är människor, det finns inget mitt eller ditt folk. Jag bad honom också om ursäkt för andras beteende. Då han sa att han var van.

Det var ingen annan vid kassan som reagerade.

– Jag var skitförbannad. Jag var egentligen inte klar med kvinnan men hon hade hunnit försvinna från affären.

”Jag är rasist efter i dag...mot idioter”

Sara har skrivit om händelsen i ett Facebookinlägg och har hyllats för sitt ingripande:

När gav det oss rätten att döma alla efter en hudfärg?? Jag är rasist efter i dag...mot idioter!”.

Sara säger att det inte är sista gången hon kan tänka sig att ingripa.

– Jag skulle inte tveka en sekund. Om det hade varit jag som blev utsatt på något sätt hoppas jag att någon tar parti för mig.

Följ ämnen i artikeln