Var tredje centerpolitiker: "Vi har missgynnats av allianssamarbetet"

Publicerad 2013-09-21

KARLSTAD. Sedan Alliansen bildades har Centerpartiet sjunkit i opinionen.

En tredjedel av de svarande i Aftonbladets enkät på C-stämman tycker att deras parti missgynnats av samarbetet.

– Vi har fått igenom mycket centerpolitik i regeringen, men minskat i opinionen. Nu handlar det om att bli tydliggöra vår politik, säger partiledaren Annie Lööf (C).

Sedan alliansen bildades för nio år sedan har Centerpartiet suttit sju år i regeringsställning och fått igenom flera tunga reformer. Men partiet har de senaste åren dragits med dåliga opinionssiffror och i den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds får man blott 3,4 procent och skulle ramla ur riksdagen om det vore val i dag.

I Aftonbladets enkät bland 121 politiker på C-stämman i Karlstad svarar nästan en tredjedel att partiet missgynnats av samarbetet i Alliansen. På Centerpartiets kommundagar i våras fick 101 kommunpolitiker samma fråga som Aftonbladet nu ställt. Då svarade 79 av dem att partiet tjänat på samarbetet i Alliansen.

En majoritet på C-stämman menar att fördelarna väger över.

– Ja, men det är självklart inget entydigt svar. Alliansen har varit ett redskap för oss att kunna genomföra vår politik men självklart har det också lett till att vår egna profil filats ner. Det måste vi förbättra nu. Vi måste bli mer spetsiga igen och kan inte vara så rädda för att stöta oss med våra samarbetspartier. I en bra familj klarar man en konflikt, säger borgarrårdet Per Ankersjö från Stockholm.

Även ombudet Robin Holmgren från Västerbotten menar att samarbetet är bra, men har sina nackdelar.

– Annars hade vi inte kunnat få igenom så mycket av vår politik, som till exempel landsbygdsprogrammet. Men samarbetet har också minskat vår möjlighet att vara samhällskritiska, säger han.

C-ledaren Annie Lööf tycker att resultatet i enkäten är relativt väntat.

– Centerpartiet har fått igenom mycket centerpolitik i regeringen. Därför tror jag också att många har sett att vi gynnats av det. Samtidigt kan man konstatera att om man ser opinionssiffrorna under den här tiden så minskar vi. Det har säkert betydelse för de som svarat att vi missgynnats av samarbetet, säger hon.

Enligt Lööf ska arbetet nu fokuseras på att tydliggöra C-politiken.

–Det är mindre än ett år kvar till valet och för oss handlar det om att tydliggöra politik för jobben, miljön och landsbygden. Det är de områden som är viktiga för oss att komma ut i. Jag ska göra vad jag kan för att förtydliga vår politik.