Planen: Så ska S vinna skolstriden

Publicerad 2014-01-06

Ny sajt ska hjälpa Löfven locka väljare: Är allvar nu

Skolfrågan biter sig fast som en av de viktigaste inför höstens val.

Miljöpartiet har precis avslutat sin skolkampanj på nätet. Då kommer Socialdemokraterna med en egen.

– Det är en folkrörelse för skolan, säger Stefan Löfven, partiledare.

Katastrofresultatet för svenska skolan presenterades i Pisa-rapporten för en dryg månad. Den har gjort skolan till en större valfråga än väntat.

Miljöpartiet drog snabbt igång ”Världens största föräldramöte” på Facebook. Partiet samlade in kommentarer om skolan som blev en debattartikel i Expressen. Nu är det Socialdemokraterna som ska fånga in skol- intresserade väljare på sajten allvar.nu. Där hoppas S bilda ”Skolnätverket”.

’En folkrörelse’

– Det är en folkrörelse för skolan. Det är viktigt att visa att det är allvar nu, säger S-ledaren Stefan Löfven.

– Det är lätt att säga att det ska vara ordning och reda i skolan, det har Björklund kört med länge, men frågan är hur man gör det.

De som registrerar sig i Skolnätverket får information och statistik skickat till sig. Men de ska också kunna bidra med idéer för hur skolan ska förbättras.

Tror du att det blir lätt att få folk att registrera sig på en hemsida för att få information skickade till sig?

– Jag tror att det är en fråga som engagerar många, säger Stefan Löfven.

Det här påminner en del om Miljöpartiets kampanj ”Världens största föräldramöte” - tänker ni kampanja gemensamt om skolan före valet?

– Vi är positiva i den mån vi kan hitta en samling kring de här frågorna. Det är typiskt en sådan fråga där vi kan gå fram tillsammans, det utesluter jag inte.

’Bli en konflikt’

Även Moderaterna kämpar för att ta kommandot i skolfrågan. Tomas Tobé (M), ordförande i utbildnings- utskottet och vice gruppledare säger:

– För Moderaterna är det en viktig fråga, i kombination med ekonomi och jobb. Vi kommer att ta fram förslag om hur vi vill öka kunskapen i skolan och ställa det i konflikt med det rödgröna alternativet.

– Det kommer att bli en konflikt som handlar om man vill ha mer eller mindre kunskap i skolan.