Sväljare med 1,2 kg narkotika gripen

Publicerad 2012-02-24

Hade gjort flera kurirresor tidigare

En sväljare med 1,2 kilo tung narkotika i magen greps nyligen på Arlanda flygplats.

Den 35-årige östeuropeiske mannen har gjort flera kurirresor tidigare, enligt uppgift till Aftonbladet.

- Mannen är häktad för grovt narkotikabrott och förundersökning pågår, säger Mikael Lindgren, operativ chef vid gränsskyddet i Stockholm.

Sväljaren greps när han flög in från ett annat EU-land, oklart vilket. Mannens namn är av östeuropeiskt ursprung, enligt en källa.

Han hade 1,2 kilo heroin och kokain i magen. På gatan är den mängden heroin och kokain värd några miljoner kronor.

Mikael Lindgren är operativ chef på Tullverket i Stockholm. Han vill inte säga något om mannens identitet och tidigare eventuella smuggelbrott, men säger:

- 1,2 kilo är rätt mycket. Det är i övre skiktet på normalsväljare. Vi har haft några de senaste åren på över kilot.

Fjärde sväljaren i år

Hittills i år har fyra sväljare gripits när de flugit in i Sverige. Det ska jämföras med att omkring 20 sväljare greps vid svenska flygplatser förra året:

- Det är väldigt vanligt förekommande att det är så man smugglar narkotika, framför allt kokain och heroin. Det finns även dubbelbottnade väskor som man smugglar i, men hål i kroppen är i dag huvudinförselsättet, säger Lindgren.

Oftast transporteras den svalda narkotikan i kondomer. Mikael Lindgren känner till ett fall när sväljaren har dött:

- En person påträffades död på ett hotellrum i södra Sverige för ett eller två år sedan. Och förra året kom en person till Skavsta flygplats som hade svalt flytande kokain i kondomer. De två innersta lagren hade frätts sönder. Det fanns bara ett lager kvar, så där var det väldigt nära, säger Mikael Lindgren.

Knark över bron

I normalfallet upptäcker Tullverkets personal sväljare få följande vis:

- Tjänstemannen på linjen tar ut personen för kontroll och får då känslan av att allt inte står rätt till med resenären. Om inget hittas i bagage eller vid ytlig kroppsvisitering kontaktas åklagare, som beslutar om kroppsbesiktning. Då tar man personen till sjukhus, säger Mikael Lindgren.

Totalt gjorde Tullverket närmare 6 000 narkotikabeslag 2011, vilket var 1 700 beslag fler än året innan. Men mängden beslagtagen heroin halverades, från 47,7 till 18,2 kilo.

- Förutom via flyg förs större partier av heroin och kokain in över Öresundsbron. Där gör vi ibland beslag på uppemot tio kilo, säger Lindgren.