Pippi-bok första köpet med sprillans ny sedel

Publicerad 2015-10-01

Nu är Sveriges nya pengar här. Det första köpet blev en Pippi Långstrump-bok som riksbankschefen Stefan Ingves betalade med en splitter ny tvåhundring.

De nya sedlarna – 20, 50, 200 och 1 000 kronor – är nu giltiga och därmed är Sveriges största sedelutbyte i modern tid igång.

Det första köpet med de nya pengarna gjordes av riksbankschefen själv i centrala Stockholm. Riksbankschefen köpte en Pippi Långstrump-bok till sitt barnbarn för 199 kronor och betalade med en "Ingmar Bergman".

– När man är morfar som jag är, då känns det bra att köpa en Pippi-bok i present, sade Stefan Ingves när den allra första tvåhundringen kommit in i det svenska betalsystemet.

Nya sedlar dröjer

Men det kommer att ta ett tag innan sedlarna når ut överallt. Tvåhundringen kommer exempelvis inte att finnas i hela landet förrän i vår. I handeln och på bankerna dyker de upp successivt de närmaste dagarna och veckorna, beroende på hur snabbt sedlarna omsätts.

Några få uttagsautomater har 200-kronorssedlar redan på fredagen. Ytterligare ett 80-tal börjar laddas i nästa vecka.

Vicka på sedlarna

Säkerheten är en viktig anledning till våra nya sedlar. Men hur känner man igen en riktig sedel? Jo, genom att vicka på den.

Alla sedlar har ett motiv uppe i högra hörnet som skiftar i olika färger. På den nya tvåhundrakronorssedeln, som alltså pryds av Ingmar Bergman, är motivet en klappa som används vid filminspelningar.

Tvåhundra- och tusenlappen har också ett säkerhetsband till vänster om porträttet.

– Det står "KR", och vickar man på den ser man en kungakrona. Då kan man ganska enkelt se om den är äkta, säger Ingves.

Ytterligare en rad avancerade säkerhetsdetaljer har lagts till på de nya sedlarna.

– De sedlar vi har i dag har funnits i olika former i ungefär 30 år. Vi har hela tiden arbetat med säkerhetsdetaljerna med de sedlarna, men någonstans når man en punkt där det inte är meningsfullt längre – det är för gammalt helt enkelt, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

TT