Här sluter bygden upp för att hedra 17-åriga Lisa Holms minne

Uppdaterad 2015-06-15 | Publicerad 2015-06-14

Kvällens minnesgudstjänst för Lisa Holm var fullsatt till sista plats.

Och de som inte rymdes i kyrkan lyssnade på talen och musiken genom högtalare på utsidan.

– Det finns en väldigt stark motkraft till våldet och mörkret, säger prästen Karin Långström-Vinge.

Klockan 18 på söndagskvällen ringde kyrkklockorna i Sankta Helena kyrka i Skövde. Utanför vajade flaggorna på halv stång. Där stod också alla de människor som inte fick plats inne i kyrkan.

Genom högtalare på utsidan kunde de höra tal av prästen Karin Långström-Vinge och kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson.

– Det blev en fin minnesstund. Vi har framför talat om att tankarna går till Lisas familj och vänner, men också att vi ser ett hopp och ett ljus i alla de människor som har engagerat sig i detta, säger Karin Långström-Vinge till Aftonbladet.

Tände ljus

Hon uppskattar att ungefär 600 personer har befunnit sig i och utanför kyrkan. Många av dem var ungdomar i Lisa Holms egen ålder. Längst fram satt Lisas klasskamrater, lärare och rektor, berättar Karin Långström-Vinge.

Under minnesgudstjänsten fick folk gå gram och tända ljus på ett bord mitt i kyrkan, berättar Aftonbladets fotograf Roger Lundsten som var på plats. Dessutom hölls en tyst minut. Både inne i kyrkan och utanför grät folk och höll om varandra.

”Enormt stöd”

Karin Långström-Vinge säger att det som har hänt Lisa är svårt att ta in.

– Alla i stan har hållit andan under den här veckan. Vi har levt på hoppet att hon skulle hittas vid liv. Jag tänker på hennes familj och närmaste vänner och vilket meningslöst våld och ofattbar ondska det finns. Det är svårt att greppa. Men runt Skövde, Lidköping och Götene har det funnits ett enormt stöd. Missing People har slagit rekord i hur många som har varit ute och letat. Så det har verkligen funnits en väldigt stark motkraft till våldet och mörkret.

Följ ämnen i artikeln