Misstänkt fusk på högskoleprovet

Publicerad 2015-10-24

Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Polisen har fått tips om misstänkt organiserat fusk under det pågående högskoleprovet, rapporterar Sydsvenskan.

Personer i både Lund och Stockholm uppges filma provet samtidigt som en ”sambandscentral” sedan kollar upp svaren och via hörselsnäckor meddelar det rätta till personer som köpt tjänsten.

Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet som ansvarar för högskoleprovet, bekräftar för Aftonbladet att man tipsats om misstänkt fusk.

– Vi har fått förhandsinformation om att någonting skulle vara på gång. Dels tips om Lund och sedan tips som gäller Stockholms universitet.

Misstänkt fuskare i sal i Lund

Han fortsätter:

– Vi har haft kontakter med berörda provanordnare och har lämnat över de uppgifter som vi har. Vi har också varit i kontakt med åklagare för att se hur man kan driva det vidare i så fall.

Enligt den information som finns misstänks flera personer som skriver provet smygfilma frågorna samtidigt som personer vid en slags ”sambandscentral” kollar upp svaren på internet. Rätt svar förmedlas sedan till de som köpt tjänsten via hörselsnäckor. Sydsvenskan skriver att uppgifter på nätet gör gällande att fusktjänsten ska kosta tiotusentals kronor.

På en skola i Lund har en extra vakt satts in i en sal i vilken en misstänkt fuskare ska befinna sig.

– Vi satte in en extra vakt i den salen och efter en stund märkte vakten att hen kollade på klockan ovanligt mycket. Vi misstänkte att hen hade en kamera i klockan, så efter första delen fick alla ta av sig klockorna. Vi vet att hen inte fuskar nu, vi kollar personen hela tiden, säger provledaren Michael Eklund till Sydsvenskan.

Sofia Lagergren, pressekretare på Stockholms universitet, säger att man fått information från UHR på förhand och att det finns strikta regler och rutiner som provvakterna ska följa. Om några extra åtgärder vidtagits känner hon inte till. Såvitt hon vet har det inte varit några särskilda incidenter under dagen.

”Upptäcks fusk kommer det att polisanmälas”

Åke Lernefalk säger till Aftonbladet att man inte vet hur utbrett det misstänkta fusket ska vara.

– Vi har fått indikationer på att det kan förekomma, men i vilken skala det är och om det är fler ställen det vet vi inte, säger han.

– Upptäcks något olagligt kommer det tveklöst att polisanmälas direkt.

Jan Lundquist, ansvarig för högskoleprovet vid Lunds universitet, uppger för Sydsvenskan att polisen jobbar med att kartlägga personerna som är involverade i fusket. Till Aftonbladet säger han att provvakterna inte har rätt att kroppsvisitera någon, men att man ändå jobbar för att motverka eventuellt fusk.

– Det vi får jobba med är att till exempel ta bort saker som klockor, pennor, knappar om det kan misstänkas att de används för att fuska. Vi försöker vara mer uppmärksamma på det och försöker stävja det på olika sätt, men det är mycket otrevligt.

Enligt Åke Lernefalk ser Universitets- och högskolerådet över sina egna regler för högskoleprovet för att fusk ska stävjas samtidigt som man alltid tittar på om någon som skrivit provet tidigare fått ett avsevärt mycket bättre resultat. Går det att misstänka fusk kan personen komma att polisanmälas.

– Vi hade ett ärende som gick vidare till åklagare i början av hösten, där någon gjort provet i en annans namn. Den typen av fusk har vi kommit på, säger Åke Lernefalk.

I fjol kunde Sveriges Radios Verkligheten berätta om så kallade ”spökskrivare” som tar så mycket som 125 000 kronor för att skriva provet åt någon annan.

Sofia Roström Andersson