De ska rädda liv på Gula båtarna

Uppdaterad 2015-10-22 | Publicerad 2015-10-21

Sjöräddningssällskapet har nu bestämt vilka som blir de första att arbeta ombord på Gula båtarna.

Det står också klart att båtarnas hemmahamn blir på den grekiska ön Samos.

– Jag hoppas att vi ska kunna vara behjälpliga, säger Victor Bogesjö, en av sjöräddarna i besättningen.

Under onsdagen kom rapporter om att 15 personer drunknat utanför ön Samos i Grekland. Hjälparbetare beskriver en kaotisk situation med upp till 800 personer som kommer till ön varje dag i rangliga gummibåtar.

I samma vatten kommer Sjöräddningssällskapet från början av nästa vecka att finnas på plats med Gula båtarna.

Victor Bogesjö, 32, är en av dem som åker ner för att vara del av besättningen. Han har varit sjöräddare i 14 år.

– Vi tränar kontinuerligt på att få upp människor ur vattnet. Nu kan det handla om en större mängd. Vi får använda erfarenheten från alla åren som sjöräddare och göra det bästa vi kan, säger han.

Nyfiken på sjöräddning

Sjöräddningssällskapet drivs helt utan statligt stöd, av frivilliga sjöräddare som arbetar utan lön. De finns på plats längs Sveriges kuster och i de stora insjöarna, redo att rycka ut i alla väder.

Victor Bogesjö blev nyfiken på Sjöräddningssällskapet redan som liten, när han tillbringade somrarna i Fjällbacka. När han fyllt 18 gick han med själv.

– Jag tycker om att hjälpa andra och gillar att vara på sjön, säger han.

På plats i Grekland kommer besättningen att avlönas, eftersom de måste vara borta från sina jobb i flera veckor i sträck. 

Utöver sjöräddarna kommer en besättningsman från Sjöräddningssällskapets grekiska motsvarighet Hellenic Rescue Team att finnas ombord samt en sjöräddningsutbildad reporter från Aftonbladet eller Svenska Dagbladet. Besättningarna backas upp av en landorganisation som redan är på plats på Samos.