Oro för barnen efter skalvet och tsunamin

TT

Publicerad 2018-10-01

Barn som bär undan tillhörigheter i den skalv- och tsunamidrabbade staden Palu på Sulawesi i Indonesien.

FN luftar oro för barnens situation i de skalv- och tsunamidrabbade områdena i Sulawesi i Indonesien.

– Det kommer att finnas många barn som har separerats från sin familj, säger Marc Vergara, kommunikationschef för FN:s barnfond Unicef i Indonesien, till TT.

Han påminner om att 844 människor hittills bekräftats vara döda sedan skalvet med magnituden 7,5 drabbade området i fredags och följdes av en våldsam tsunami med uppemot tre meter höga vågor.

FN uppskattar att cirka 191 000 personer, varav ungefär 46 000 barn, är i akut behov av hjälp, enligt nyhetsbyrån AFP.

Men dödstalet kommer att stiga, och sannolikt mycket, när sökandet i och kring staden Palu fortsätter – och när uppgifter kommer in från staden Donggala, varifrån det fortfarande är helt tyst.

"Är oroliga"

Marc Vergara påpekar att bara i Palu finns cirka 48 000 människor i primitiva tillfälliga boenden. Inga exakta siffror finns ännu på hur många av dem som är barn, säger han.

– Men det kommer att finnas många barn som har separerats från sin familj.

Indonesiska myndigheter sköter räddningsarbetet, som ännu trevar på grund av raserade broar, flygplatser, hamnar, vägar och annan infrastruktur. Men Unicef står redo att bistå med material och kunnande, säger Vergara.

Han pekar på vikten av att skydda barnens fysiska och psykiska säkerhet i det kaotiska läget.

– Vi är oroliga för det när det gäller separerade barn.

"Mest sårbara"

Han säger att barnen, liksom övriga överlevande, först är i behov av sjukvård samt vatten, livsmedel och sanitetsutrustning. I senare steg är det frågan om säkrare boenden och skolgång.

Men barnen är generellt mer utsatta än vuxna, och löper större risk att inte kunna hävda eller tillgodose sina individuella intressen och mänskliga rättigheter.

Dessutom, påpekar Vergara, var området redan före skalvet och tsunamin fattigt och utan väl fungerande samhällstjänster.

– Det här är en katastrof som drabbar en redan sårbar befolkning, och barnen är mest sårbara.